1Program Studi Sarjana Gizi, Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Airlangga, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia
2Departemen Gizi, Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Airlangga, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia
3Kelompok Studi Viral Diarrhea, Institute of Tropical Disease, Universitas Airlangga, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia
4 Cheneche, Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Airlangga, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia
5 Fosfor, Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Airlangga, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia
BibTex Citation Data :
@article{JNC49727, author = {Alinda Fumizuki and Anisa Fitria and Dominikus Atmaka and Annis Adi}, title = {PENGARUH PEMBERIAN POLIFENOL TERHADAP KENAIKAN BERAT BADAN DAN KERAGAMAN MIKROBIOTA USUS TIKUS OBESITAS: STUDI META ANALISIS}, journal = {Journal of Nutrition College}, volume = {14}, number = {4}, year = {2025}, keywords = {Polifenol; obesitas; pangan fungsional; meta-analisis}, abstract = { ABSTRACT Background : Polyphenols are compounds that have anti-obesity effects. Unaddressed obesity can lead to various health issues, for which efforts are needed to mitigate its impact. One such effort is the provision of functional foods. Objective : To determine the significant effects of polyphenol administration on obesity conditions. Methods : This study uses a meta-analysis method on previously conducted experimental study articles. The article search was performed using the online databases PubMed and ScienceDirect with the keywords polyphenol, gut microbiota, and obesity rats. The search yielded 10 articles that met the inclusion and exclusion criteria. The inclusion criteria for the articles in this study were: experimental research using rats as test animals, articles written in English, and full-access articles. The exclusion criteria were: articles published more than 5 years ago, articles without full access, articles on irrelevant subjects, non-experimental studies, incompatible data, and multiple submissions of the same article. The collected data were analyzed using R Studio software version 4.3.3. Results : The weight gain in the group receiving polyphenol intake was lower (MD = -35.64 [95% CI -67.7718; -3.5148]) compared to the group that did not receive polyphenols. However, the two groups found no significant differences in gut microbiota diversity. Conclusion : The administration of polyphenols in obesity conditions significantly impacts weight gain reduction but does not substantially affect gut microbiota diversity. Keywords : Polyphenols; obesity; functional foods; meta-analysis ABSTRAK Latar belakang: Polifenol merupakan salah satu senyawa yang memiliki efek anti-obesitas. Obesitas yang tidak ditangani dapat menyebabkan berbagai masalah kesehatan sehingga perlu upaya agar dampak obesitas dapat diminimalkan. Salah satu upaya yang dilakukan dengan pemberian pangan fungsional. Tujuan: Mengetahui efek signifikan pemberian polifenol pada kondisi obesitas. Metode: Penelitian ini menggunakan metode meta-analysis pada artikel studi eksperimental yang telah dilakukan sebelumnya. Pencarian artikel studi menggunakan online database PubMed dan Sciencedirect dengan menggunakan kata kunci polyphenol, gut microbiota, dan obesity rats. Hasil pencarian didapatkan 10 artikel yang memenuhi kriteria inklusi dan eksklusi. Kriteria inklusi artikel yang digunakan pada penelitian ini yaitu, penelitian eksperimental dengan hewan coba tikus, artikel berbahasa inggris, dan merupakan artikel full acess. Kriteria ekslusi artikel yaitu, artikel yang diterbitkan lebih dari 5 tahun, tidak full access, subjek yang tidak relevan, bukan studi eksperimental, data yang tidak sesuai, dan artikel dengan submisi ganda. Data yang telah terkumpul dianalisis menggunakan software R studio versi 4.3.3. Hasil: Kenaikan berat badan kelompok yang mendapatkan asupan polifenol lebih rendah (MD = -35.64 [95% CI -67.7718; -3.5148]) dibandingkan kelompok yang tidak diberikan polifenol. Akan tetapi, tidak terdapat perbedaan signifikan pada keragaman mikrobiota usus antara kedua kelompok. Simpulan: Pemberian polifenol pada kondisi obesitas berdampak signifikan pada kenaikan berat badan yang lebih rendah tetapi tidak memberikan dampak signifikan pada keragaman mikrobiota usus. Kata Kunci : Polifenol; obesitas; pangan fungsional; meta-analisis }, issn = {2622-884X}, pages = {370--377} doi = {10.14710/jnc.v14i4.49727}, url = {https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jnc/article/view/49727} }
Refworks Citation Data :
ABSTRACT
Background: Polyphenols are compounds that have anti-obesity effects. Unaddressed obesity can lead to various health issues, for which efforts are needed to mitigate its impact. One such effort is the provision of functional foods. Objective: To determine the significant effects of polyphenol administration on obesity conditions.
Methods: This study uses a meta-analysis method on previously conducted experimental study articles. The article search was performed using the online databases PubMed and ScienceDirect with the keywords polyphenol, gut microbiota, and obesity rats. The search yielded 10 articles that met the inclusion and exclusion criteria. The inclusion criteria for the articles in this study were: experimental research using rats as test animals, articles written in English, and full-access articles. The exclusion criteria were: articles published more than 5 years ago, articles without full access, articles on irrelevant subjects, non-experimental studies, incompatible data, and multiple submissions of the same article. The collected data were analyzed using R Studio software version 4.3.3. Results: The weight gain in the group receiving polyphenol intake was lower (MD = -35.64 [95% CI -67.7718; -3.5148]) compared to the group that did not receive polyphenols. However, the two groups found no significant differences in gut microbiota diversity. Conclusion: The administration of polyphenols in obesity conditions significantly impacts weight gain reduction but does not substantially affect gut microbiota diversity.
Keywords: Polyphenols; obesity; functional foods; meta-analysis
ABSTRAK
Latar belakang: Polifenol merupakan salah satu senyawa yang memiliki efek anti-obesitas. Obesitas yang tidak ditangani dapat menyebabkan berbagai masalah kesehatan sehingga perlu upaya agar dampak obesitas dapat diminimalkan. Salah satu upaya yang dilakukan dengan pemberian pangan fungsional.
Tujuan: Mengetahui efek signifikan pemberian polifenol pada kondisi obesitas.
Metode: Penelitian ini menggunakan metode meta-analysis pada artikel studi eksperimental yang telah dilakukan sebelumnya. Pencarian artikel studi menggunakan online database PubMed dan Sciencedirect dengan menggunakan kata kunci polyphenol, gut microbiota, dan obesity rats. Hasil pencarian didapatkan 10 artikel yang memenuhi kriteria inklusi dan eksklusi. Kriteria inklusi artikel yang digunakan pada penelitian ini yaitu, penelitian eksperimental dengan hewan coba tikus, artikel berbahasa inggris, dan merupakan artikel full acess. Kriteria ekslusi artikel yaitu, artikel yang diterbitkan lebih dari 5 tahun, tidak full access, subjek yang tidak relevan, bukan studi eksperimental, data yang tidak sesuai, dan artikel dengan submisi ganda. Data yang telah terkumpul dianalisis menggunakan software R studio versi 4.3.3.
Hasil: Kenaikan berat badan kelompok yang mendapatkan asupan polifenol lebih rendah (MD = -35.64 [95% CI -67.7718; -3.5148]) dibandingkan kelompok yang tidak diberikan polifenol. Akan tetapi, tidak terdapat perbedaan signifikan pada keragaman mikrobiota usus antara kedua kelompok. Simpulan: Pemberian polifenol pada kondisi obesitas berdampak signifikan pada kenaikan berat badan yang lebih rendah tetapi tidak memberikan dampak signifikan pada keragaman mikrobiota usus.
Kata Kunci : Polifenol; obesitas; pangan fungsional; meta-analisis
Article Metrics:
Last update:
The Authors submitting a manuscript do so on the understanding that if accepted for publication, copyright of the article shall be assigned to Journal of Nutrition College and Department of Nutrition Science, Faculty of Medicine, Universitas Diponegoro as publisher of the journal.
Copyright encompasses exclusive rights to reproduce and deliver the article in all form and media, including reprints, photographs, microfilms and any other similar reproductions, as well as translations. The reproduction of any part of this journal, its storage in databases and its transmission by any form or media, such as electronic, electrostatic and mechanical copies, photocopies, recordings, magnetic media, etc., will be allowed only with a written permission from Journal of Nutrition College.
Journal of Nutrition College, Faculty of Medicine, Universitas Diponegoro, the Editors and the Advisory Editorial Board make every effort to ensure that no wrong or misleading data, opinions or statements be published in the journal. In any way, the contents of the articles and advertisements published in Journal of Nutrition College are sole and exclusive responsibility of their respective authors and advertisers.
View My Stats