skip to main content

FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN JUMLAH KOLONI BAKTERI DAN KEBERADAAN E. coli PADA AIR CUCIAN PERALATAN MAKAN PEDAGANG MAKANAN DI TEMBALANG

*Rifka Fuazia Bilqis  -  , Indonesia
Nur Endah Wahyuningsih  -  , Indonesia
Yusniar Hanani Darundiati  -  , Indonesia
Published: 5 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract
The dirty washing water can contaminate the utensil and spoil the quality of the food and causing food borne diseases. The Regulation of Ministry of Health no. 1908 year of 2003 mentions that the washing water used to wash utensils should not contain germ counted >100 colonies/ml and it should not contain E. coli. This study aimed to determine the factors related to the number of colonies of bacteria and E. coli in the washing water for utensil of food vendors at Tembalang. The study was observational, with cross sectional study design. Study subjects were 46 food vendors. There was a significant relation between the handling of washing dishes (p=0.022) with the presence of E. coli in the washing water of utensil. There was no significant relation between the physical condition of the source of water (p=1.000), the handling of washing dishes (p=0.543), personal hygiene condition handlers (p=1.000), and the type of washing water used to clean the utensil (p=1.000) with the number of colonies of bacteria in the washing water. There was no significant relation between the physical condition of the source of water (p=0.247), condition handlers personal hygiene (p=0.900), and types of water used to wash the utensil (p=0.247) with the presence of E. coli in the washing water of utensil. It can be concluded that the microbiological quality of washing water used by food vendors at Tembalang was not that good. It is necessary to have socialization and improvement of food sanitation hygiene practices to the society.
Fulltext View|Download
Keywords: bacteria colonies, E. coli, the dishes washing water, Tembalang

Article Metrics:

Article Info
Section: Kesehatan Lingkungan
Recent articles
HUBUNGAN TINGKAT KEMANDIRIAN DAN KUALITAS PELAYANAN KB DENGAN LEVEL KEPUASAN AKSEPTOR KB IMPLAN DI PUSKESMAS PUDAK PAYUNG KOTA SEMARANG TRIWULAN I TAHUN 2016 PENGEMBANGAN SISTEM INFORMASI DOKTER KELUARGA (STUDI KASUS PADA SALAH SATU KLINIK DI KELURAHAN BULUSAN) GAMBARAN PRAKTIK/KEBIASAAN KELUARGA TERKAIT DENGAN KEJADIAN PNEUMONIA PADA BALITA DI UPT PUSKESMAS SIGALUH 2 BANJARNEGARA GAMBARAN POPULASI DAN BIONOMI Anopheles spp DI PULAU DOMPAK KOTA TANJUNGPINANG PROVINSI KEPULAUAN RIAU TAHUN 2016 HUBUNGAN TINGKAT KECUKUPAN ENERGI DAN PROTEIN DENGAN IMT DAN HEMOGLOBIN PADA PASIEN PENGGUNA NAPZA (Studi di RSJD Sei Bangkong Pontianak Tahun 2015) HUBUNGAN KEBERAGAMAN JENIS MAKANAN DAN KECUKUPAN GIZI DENGAN INDEKS MASSA TUBUH (IMT) PADA IBU MENYUSUI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG TAHUN 2016 HUBUNGAN ANTARA IKLIM KERJA DENGAN PRODUKTIVITAS KARYAWAN MENYETRIKA UNIT GARMEN PT APAC INTI CORPORA SEMARANG ANALISIS TINGKAT PENGETAHUAN SISWA TERHADAP TANGGAP DARURAT KEBAKARAN PADA SMK NEGERI 7 KOTA SEMARANG SEBARAN KONDISI SANITASI LINGKUNGAN DENGAN KEJADIAN DIARE PADA BALITA MENGGUNAKAN SISTEM INFORMASI GEOGRAFIS DI KECAMATAN SEMARANG SELATAN FAKTOR-FAKTOR RISIKO YANG BERHUBUNGAN DENGAN KONSENTRASI TIMBAL (Pb) DALAM DARAH PADA PEKERJA DI PERUSAHAAN ROKOK WIDO DI KABUPATEN KUDUS FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU PENCEGAHAN PENYAKIT DEGENERATIF PADA PASIEN RAWAT INAP RUMAH SAKIT ISLAM SULTAN AGUNG KOTA SEMARANG HUBUNGAN FAKTOR LINGKUNGAN SOSIAL DENGAN PERILAKU MEROKOK SISWA LAKI-LAKI DI SMA X KABUPATEN KUDUS More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.