skip to main content

FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN JUMLAH KOLONI BAKTERI DAN KEBERADAAN E. coli PADA AIR CUCIAN PERALATAN MAKAN PEDAGANG MAKANAN DI TEMBALANG

*Rifka Fuazia Bilqis  -  , Indonesia
Nur Endah Wahyuningsih  -  , Indonesia
Yusniar Hanani Darundiati  -  , Indonesia
Published: 5 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract
The dirty washing water can contaminate the utensil and spoil the quality of the food and causing food borne diseases. The Regulation of Ministry of Health no. 1908 year of 2003 mentions that the washing water used to wash utensils should not contain germ counted >100 colonies/ml and it should not contain E. coli. This study aimed to determine the factors related to the number of colonies of bacteria and E. coli in the washing water for utensil of food vendors at Tembalang. The study was observational, with cross sectional study design. Study subjects were 46 food vendors. There was a significant relation between the handling of washing dishes (p=0.022) with the presence of E. coli in the washing water of utensil. There was no significant relation between the physical condition of the source of water (p=1.000), the handling of washing dishes (p=0.543), personal hygiene condition handlers (p=1.000), and the type of washing water used to clean the utensil (p=1.000) with the number of colonies of bacteria in the washing water. There was no significant relation between the physical condition of the source of water (p=0.247), condition handlers personal hygiene (p=0.900), and types of water used to wash the utensil (p=0.247) with the presence of E. coli in the washing water of utensil. It can be concluded that the microbiological quality of washing water used by food vendors at Tembalang was not that good. It is necessary to have socialization and improvement of food sanitation hygiene practices to the society.
Fulltext View|Download
Keywords: bacteria colonies, E. coli, the dishes washing water, Tembalang

Article Metrics:

Article Info
Section: Kesehatan Lingkungan
Recent articles
HUBUNGAN PERSEPSI DAN KIE DENGAN KESEDIAAN MOP DI KECAMATAN PADURESO KABUPATEN KEBUMEN TRIWULAN I TAHUN 2016 PENGEMBANGAN SISTEM INFORMASI DOKTER KELUARGA (STUDI KASUS PADA SALAH SATU KLINIK DI KELURAHAN BULUSAN) GAMBARAN PRAKTIK/KEBIASAAN KELUARGA TERKAIT DENGAN KEJADIAN PNEUMONIA PADA BALITA DI UPT PUSKESMAS SIGALUH 2 BANJARNEGARA STATUS RESISTENSI NYAMUK AedesaegyptiTERHADAP MALATHION DI WILAYAH KERJA KKP KELAS III LHOKSEUMAWE(BerdasarkanUji Impregnated Paper danBiokimia) Hubungan Asupan Makanan (Karbohidrat, Protein dan Lemak) dengan Status Gizi Bayi dan Balita (Studi pada Taman Penitipan Anak Lusendra Kota Semarang Tahun 2016) GAMBARAN PENGETAHUAN SIKAP DAN PRAKTIK IBU DALAM MENYEDIAKAN KONSUMSI SAYUR PADA ANAK USIA SEKOLAH DASAR DI SEMARANG TAHUN 2016 HUBUNGAN ANTARA BEBAN KERJA DAN IKLIM KERJA DENGAN KELELAHAN KERJA PADA PEKERJAAN PENGUKURAN TANAH MENGGUNAKAN ALAT TEODOLIT HUBUNGAN PELATIHAN, STATUS KERJA, LATAR BELAKANG PENDIDIKAN, DAN PENGGUNAAN ALAT PELINDUNG DIRI DENGAN TERJADINYA KECELAKAAN KERJA PADA TOTAL E&P INDONESIE HUBUNGAN PAJANAN PESTISIDA MASA KEHAMILAN DENGAN GANGGUAN PERKEMBANGAN ANAK PRA SEKOLAH (4-5 TAHUN) DI DESA SUMBEREJO KECAMATAN NGABLAK KABUPATEN MAGELANG PERBEDAAN LAJU ENDAP DARAH SEBELUM DAN SESUDAH PEMBERIAN AIR KELAPA HIJAU (Cocos nucifera L) PADA PEKERJA BAGIAN PENGECATAN DI INDUSTRI KAROSERI SEMARANG BEBERAPA FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN NIAT MEROKOK SISWA SMP DI KOTA SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU HIDUP BERSIH DAN SEHAT SEBAGAI UPAYA UNTUK PENCEGAHAN PENYAKIT DIARE PADA SISWA DI SD N KARANGTOWO KECAMATAN KARANGTENGAH KABUPATEN DEMAK More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.