skip to main content

HUBUNGAN ANTARA IKLIM KERJA DENGAN PRODUKTIVITAS KARYAWAN MENYETRIKA UNIT GARMEN PT APAC INTI CORPORA SEMARANG

*Megalestari Ratna Cendikia  -  , Indonesia
Siswi Jayanti  -  , Indonesia
Suroto Suroto  -  , Indonesia
Published: 5 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract
One of the factors that led to decrease productivity was the work climate. Temperatures that are too hot can decrease muscle strength in the work so that the negative impact could occurs on work productivity. In PT Apac Inti Corpora Semarang, the most potential hazard were iron worker at finishing and sewing section. The purpose of this study was to determine the relationship between the working climate, in particular heat, with iron worker productivity in the garment unit of PT Apac Inti Corpora Semarang. The method of this research was explanatory research used cross sectional approach. The population in the study was 40 and the sample taken using total sampling technique. The variable in this study was the work climate and work productivity. Instruments variable were labor productivity used the target number of production workers, the working climate assessment used the Questemp 34 device, and characteristic instrument used questioner. Data analyze with Chi-square test with significance level of 0.05. The results showed that there are relationship between work climate (p-value=0.001), age (p-value=0.068), work period (p-value=0.066), and nutritional status (p-value=0.042) with work productivity.
Fulltext View|Download
Keywords: Work Climate, Work Productivity

Article Metrics:

Article Info
Section: Keselamatan dan Kesehatan Kerja
Recent articles
PENGEMBANGAN SISTEM INFORMASI DOKTER KELUARGA (STUDI KASUS PADA SALAH SATU KLINIK DI KELURAHAN BULUSAN) HUBUNGAN TINGKAT KEMANDIRIAN DAN KUALITAS PELAYANAN KB DENGAN LEVEL KEPUASAN AKSEPTOR KB IMPLAN DI PUSKESMAS PUDAK PAYUNG KOTA SEMARANG TRIWULAN I TAHUN 2016 GAMBARAN SANITASI RUMAHTERKAIT DENGAN LEPTOSPIROSIS (STUDI DI KECAMATAN GAJAH MUNGKUR KOTA SEMARANG) HUBUNGAN SANITASI DENGAN STATUS BAKTERIOLOGI (STATUS Koliform DAN KEBERADAAN Salmonella sp) PADA JAJANAN DI SEKOLAH DASAR WILAYAH KECAMATAN TEMBALANG, SEMARANG HUBUNGAN KEIKUTSERTAAN KELAS IBU HAMIL DENGAN PERILAKU IBU DALAM PERAWATAN MASA NIFAS (Studi di Puskesmas Cepiring Kabupaten Kendal) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN TERJADINYA SISA MAKANAN NARAPIDANA (Studi di Lembaga Pemasyarakatan Klas I Semarang) IMPLEMENTASI SISTEM PENANGGULANGAN KEBAKARAN DI UPT PERPUSTAKAAN UNIVERSITAS DIPONEGORO SEMARANG TAHUN 2016 HUBUNGAN ANTARA MUTASI DENGAN TINGKAT KEPUASAN KERJA AUDITOR DI KANTOR PUSAT BADAN PEMERIKSA KEUANGAN REPUBLIK INDONESIA (BPK RI) JAKARTA GANGGUAN KESEIMBANGAN SEBELUM DAN SETELAH PEMBERIAN AIR KELAPA HIJAU (Cocos nucifera L) PADA PEKERJA PENGECATAN YANG TERPAPAR TIMBAL (Pb) DI INDUSTRI KAROSERI SEMARANG PERBEDAAN KADAR HEMOGLOBIN (Hb) DALAM DARAH SEBELUM DAN SESUDAH KONSUMSI AIR KELAPA HIJAU (Green Coconut Water) PADA PEKERJA YANG TERPAPAR TIMBAL (Pb) DI KAROSERI X SEMARANG ANALISIS IMPLEMENTASI PERATURAN DAERAH KOTA SEMARANG NOMOR 3 TAHUN 2013 TENTANG KAWASAN TANPA ROKOK DI KANTOR KELURAHAN KOTA SEMARANG ANALISIS IMPLEMENTASI PERATURAN DAERAH KOTA SEMARANG NOMOR 3 TAHUN 2013 TENTANG KAWASAN TANPA ROKOK DI PUSKESMAS INDUK KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.