skip to main content

FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK MENGKONSUMSI SOPI (MINUMAN ALKOHOLTRADISIONAL) PADA REMAJA DI DESA TAWIRI KECAMATAN TELUK AMBON KOTA AMBON

*Viona Milana Deasy Lourens  -  , Indonesia
Published: 2 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract
Consumption of alcohol can be bad for health. WHO said  61% of the population worldwide consume alcohol. The prevalence of alcohol consumption in Indonesia 4.6%. Maluku province is ranked 6th nationally alcohol consumption with 8.2% prevalence, specifically the city of Ambon by 6.1%. Sopi is a traditional alcoholic beverage in Ambon city with a consumption rate of 62.5%. The purpose of this study to identify factors related to the practices sopi consumption (traditional alcoholic drink) on teenagers in the village Tawiri. The method used quantitative with cross sectional approach. The population in this study all adolescents aged 12-15 years in the village Tawiri and a sample of 84 people with simple random sampling technique. Analyzewere used univariate and bivariate with chi-square statistical test (level of significance 0.05). The practiceconsumesof sopi is 75%. The test results show  the variable related with sopi consumption practices are attitudes about the consume habits of sopi (p = 0.023), the availability of sopi (p = 0.0001), influence of family (p = 0.004), the influence of friends (p = 0.034). Meanwhile knowledge about  the impact of consumesopi and participation in traditional customs are not related in practice of sopi consumes. The conclusion of this study there arefactors relatedof sopi consumption practices are attitude,the availability of sopi,family and friends. While knowledge and participation in the indigenous traditionare not factors related of sopi consumption practices. Advice for teens are expected to avoid the consume habits of sopi.
Fulltext View|Download

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
HUBUNGAN PERSEPSI DAN KIE DENGAN KESEDIAAN MOP DI KECAMATAN PADURESO KABUPATEN KEBUMEN TRIWULAN I TAHUN 2016 HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR DENGAN PRAKTIK HYGIENE GENITALIA EKSTERNAL PADA REMAJA PUTRI PONDOK PESANTREN AL-ISHLAH TEMBALANG SEMARANG TAHUN 2016 GAMBARAN KADAR GLUKOSA DARAH SEWAKTU PADA PETUGAS AVIATION SECURITY BANDARA JUWATA TARAKAN DENGAN INDEKS MASSA TUBUH 17-27 kg/m2 GAMBARAN PRAKTIK/KEBIASAAN KELUARGA TERKAIT DENGAN KEJADIAN PNEUMONIA PADA BALITA DI UPT PUSKESMAS SIGALUH 2 BANJARNEGARA FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN STATUS GIZI IBU MENYUSUI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN TERJADINYA SISA MAKANAN NARAPIDANA (Studi di Lembaga Pemasyarakatan Klas I Semarang) FAKTOR – FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK SAFETY DRIVING PADA PENGEMUDI ROAD TANK PT. PERTAMINA EP ASSET 4 FIELD CEPU ANALISIS IMPLEMENTASI CONTRACTOR SAFETY MANAGEMENT SYSTEM (CSMS) PADA TAHAP PERSIAPAN KERJA DI COCA COLA AMATIL INDONESIA (CCAI) SEMARANG HUBUNGAN PENGGUNAAN DAN PENANGANAN PESTISIDA PADA PETANI BAWANG MERAH TERHADAP RESIDU PESTISIDA DALAM TANAH DI LAHAN PERTANIAN DESA WANASARI KECAMATAN WANASARI KABUPATEN BREBES FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN JUMLAH KOLONI BAKTERI DAN KEBERADAAN E. coli PADA AIR CUCIAN PERALATAN MAKAN PEDAGANG MAKANAN DI TEMBALANG HUBUNGAN PENERAPAN KAWASAN TANPA ROKOK (KTR) DENGAN PERILAKU MEROKOK MAHASISWA KESEHATAN MASYARAKAT DI KOTA SEMARANG PERILAKU REMAJA PUTERI DALAM MENGATASI DISMENORE (STUDI KASUS PADA SISWI SMK NEGERI 11 SEMARANG ) More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.