skip to main content

FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK MENGKONSUMSI SOPI (MINUMAN ALKOHOLTRADISIONAL) PADA REMAJA DI DESA TAWIRI KECAMATAN TELUK AMBON KOTA AMBON

*Viona Milana Deasy Lourens  -  , Indonesia
Published: 2 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract
Consumption of alcohol can be bad for health. WHO said  61% of the population worldwide consume alcohol. The prevalence of alcohol consumption in Indonesia 4.6%. Maluku province is ranked 6th nationally alcohol consumption with 8.2% prevalence, specifically the city of Ambon by 6.1%. Sopi is a traditional alcoholic beverage in Ambon city with a consumption rate of 62.5%. The purpose of this study to identify factors related to the practices sopi consumption (traditional alcoholic drink) on teenagers in the village Tawiri. The method used quantitative with cross sectional approach. The population in this study all adolescents aged 12-15 years in the village Tawiri and a sample of 84 people with simple random sampling technique. Analyzewere used univariate and bivariate with chi-square statistical test (level of significance 0.05). The practiceconsumesof sopi is 75%. The test results show  the variable related with sopi consumption practices are attitudes about the consume habits of sopi (p = 0.023), the availability of sopi (p = 0.0001), influence of family (p = 0.004), the influence of friends (p = 0.034). Meanwhile knowledge about  the impact of consumesopi and participation in traditional customs are not related in practice of sopi consumes. The conclusion of this study there arefactors relatedof sopi consumption practices are attitude,the availability of sopi,family and friends. While knowledge and participation in the indigenous traditionare not factors related of sopi consumption practices. Advice for teens are expected to avoid the consume habits of sopi.
Fulltext View|Download

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR PADA WANITA PUS DENGAN KEIKUTSERTAAN KB SUNTIK DI DESA DUREN KECAMATAN SUMOWONO KABUPATEN SEMARANG HUBUNGAN TINGKAT KEMANDIRIAN DAN KUALITAS PELAYANAN KB DENGAN LEVEL KEPUASAN AKSEPTOR KB IMPLAN DI PUSKESMAS PUDAK PAYUNG KOTA SEMARANG TRIWULAN I TAHUN 2016 GAMBARAN TINGKAT KEBUGARAN JASMANI MAHASISWA LAKI-LAKI FAKULTAS TEKNIK UNIVERSITAS DIPONEGORO STATUS RESISTENSI NYAMUK AedesaegyptiTERHADAP MALATHION DI WILAYAH KERJA KKP KELAS III LHOKSEUMAWE(BerdasarkanUji Impregnated Paper danBiokimia) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEBIASAAN KONSUMSI TABLET TAMBAH DARAH SEBAGAI UPAYA PENCEGAHAN ANEMIA PADA REMAJA PUTERI (STUDI PADA MAHASISWA TAHUN PERTAMA DI FAKULTAS KESEHATAN MASYARATAK UNIVERSITAS DIPONEGORO) HUBUNGAN KEBERAGAMAN JENIS MAKANAN DAN KECUKUPAN GIZI DENGAN INDEKS MASSA TUBUH (IMT) PADA IBU MENYUSUI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG TAHUN 2016 ANALISIS POSTUR KERJA PADA MEKANIK BENGKEL SEPEDA MOTOR HIDROLIK “X” DAN NON-HIDROLIK “Y” KOTA SEMARANG HUBUNGAN ANTARA PERILAKU K3 DAN DOSIS RADIASI PEKERJA DI PUSAT TEKNOLOGI RADIOISOTOP DAN RADIOFARMAKA (PTRR) BATAN SERPONG HUBUNGAN KUALITAS SANITASI LINGKUNGAN DAN BAKTERIOLOGIS AIR BERSIH TERHADAP KEJADIAN DIARE PADA BALITA DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS ADIWERNA KABUPATEN TEGAL PERBEDAAN KUALITAS BAKTERIOLOGIS (COLIFORM) DAN FISIK (WARNA DAN KEKERUHAN) PADA AIR BAKU DAN AIR ISI ULANG DI KECAMATAN PONTIANAK UTARA BEBERAPA FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK IMUNISASI PENTAVALEN BOOSTER DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS MANGUNSARI SALATIGA FAKTOR YANG MEMPENGARUHI NIAT KEAKTIFAN LANSIA DALAM MENGIKUTI SENAM LANSIA DI INSTALASI GERIATRI RSUP Dr. KARIADI SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.