skip to main content

FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN TERJADINYA SISA MAKANAN NARAPIDANA (Studi di Lembaga Pemasyarakatan Klas I Semarang)

*ENI KURNIAWATI  -  , Indonesia
Siti Fatimah Pradigdo  -  , Indonesia
M. Zen Rahfiludin  -  , Indonesia
Published: 2 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract

A prisoner has the right to get adequate nutritional food. The success of food service related to plate waste presences. Plate waste is more than 25% showed that feeding was not optimal. The purpose of this study was to analyze the factors associated with plate waste of prisoners in Correctional Institution Class I Semarang. This study used analytic observational with the cross-sectional approach. The sampling technique used in this study is purposive sampling amounted to 65 prisoners. Data collected through interviews and calculation of food waste using food weighing for three days. The results showed that almost prisoners had a lot of plate waste (86,2%), the most plate waste is the staple food (46,1%), vegetables (53,1%), and vegetable side dishes (33,3%). The prisoners represented that the menu was not variety accounted for 50,8%, the food appearance was interesting (50,8%), that food tastes are delicious (53,8%), and most of the prisoners consumed food from outside twice a week (49,2%). The highest plate waste in the morning accounted for 45,8%. Based on Spearman Rank Test, the factors related to plate waste is food tastes (p-value = 0,044 and the correlation coefficient (ρ) = -0,251) and food from outside (p-value = 0,001 and the correlation coefficient (ρ) = 0,602) and factors unrelated is menu variations (p-value = 0,554) and the food appearance (p-value = 0,914). The correctional institution suggests to evaluate the standard portion, especially in the morning and keep improving the food tastes.

Fulltext View|Download
Keywords: Prisoner, Food Service, Plate Waste, Correctional Institution

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
HUBUNGAN TINGKAT KEMANDIRIAN DAN KUALITAS PELAYANAN KB DENGAN LEVEL KEPUASAN AKSEPTOR KB IMPLAN DI PUSKESMAS PUDAK PAYUNG KOTA SEMARANG TRIWULAN I TAHUN 2016 HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR DENGAN PRAKTIK HYGIENE GENITALIA EKSTERNAL PADA REMAJA PUTRI PONDOK PESANTREN AL-ISHLAH TEMBALANG SEMARANG TAHUN 2016 STATUS RESISTENSI NYAMUK AedesaegyptiTERHADAP MALATHION DI WILAYAH KERJA KKP KELAS III LHOKSEUMAWE(BerdasarkanUji Impregnated Paper danBiokimia) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK MENGKONSUMSI SOPI (MINUMAN ALKOHOLTRADISIONAL) PADA REMAJA DI DESA TAWIRI KECAMATAN TELUK AMBON KOTA AMBON HUBUNGAN KEBERAGAMAN JENIS MAKANAN DAN KECUKUPAN GIZI DENGAN INDEKS MASSA TUBUH (IMT) PADA IBU MENYUSUI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG TAHUN 2016 HUBUNGAN KEIKUTSERTAAN KELAS IBU HAMIL DENGAN PERILAKU IBU DALAM PERAWATAN MASA NIFAS (Studi di Puskesmas Cepiring Kabupaten Kendal) ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI MOTIVASI KERJA PADA SATPAM UNIVERSITAS DIPONEGORO KAMPUS TEMBALANG ANALISIS IMPLEMENTASI SISTEM TANGGAP DARURAT KEBAKARAN DI KAWASAN PERMUKIMAN PADAT PENDUDUK KELURAHAN KAYU PUTIH, JAKARTA TIMUR (Studi Kasus di RW 016 Kelurahan Kayu Putih, Kecamatan Pulogadung, Kotamadya Jakarta Timur) HUBUNGAN KADAR TIMBAL (Pb) UDARA DENGAN KADAR TIMBAL (Pb) DALAM DARAH PADA PEKERJA PENGECATAN INDUSTRI KAROSERI DI SEMARANG HUBUNGAN PENGGUNAAN DAN PENANGANAN PESTISIDA PADA PETANI BAWANG MERAH TERHADAP RESIDU PESTISIDA DALAM TANAH DI LAHAN PERTANIAN DESA WANASARI KECAMATAN WANASARI KABUPATEN BREBES PENGETAHUAN DAN SIKAP MAHASISWA TENTANG UPAYA PENERAPAN KAWASAN TANPA ROKOK (KTR) DI FAKULTAS TEKNIK UNIVERSITAS DIPONEGORO SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN TINGKAT KEPATUHAN TENAGA KESEHATAN MELAKUKAN CUCI TANGAN (STUDI KASUS DI INSTALASI RAWAT INAP RAJAWALI RSUP DR. KARIADI SEMARANG) More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.