skip to main content

FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN TERJADINYA SISA MAKANAN NARAPIDANA (Studi di Lembaga Pemasyarakatan Klas I Semarang)

*ENI KURNIAWATI  -  , Indonesia
Siti Fatimah Pradigdo  -  , Indonesia
M. Zen Rahfiludin  -  , Indonesia
Published: 2 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract

A prisoner has the right to get adequate nutritional food. The success of food service related to plate waste presences. Plate waste is more than 25% showed that feeding was not optimal. The purpose of this study was to analyze the factors associated with plate waste of prisoners in Correctional Institution Class I Semarang. This study used analytic observational with the cross-sectional approach. The sampling technique used in this study is purposive sampling amounted to 65 prisoners. Data collected through interviews and calculation of food waste using food weighing for three days. The results showed that almost prisoners had a lot of plate waste (86,2%), the most plate waste is the staple food (46,1%), vegetables (53,1%), and vegetable side dishes (33,3%). The prisoners represented that the menu was not variety accounted for 50,8%, the food appearance was interesting (50,8%), that food tastes are delicious (53,8%), and most of the prisoners consumed food from outside twice a week (49,2%). The highest plate waste in the morning accounted for 45,8%. Based on Spearman Rank Test, the factors related to plate waste is food tastes (p-value = 0,044 and the correlation coefficient (ρ) = -0,251) and food from outside (p-value = 0,001 and the correlation coefficient (ρ) = 0,602) and factors unrelated is menu variations (p-value = 0,554) and the food appearance (p-value = 0,914). The correctional institution suggests to evaluate the standard portion, especially in the morning and keep improving the food tastes.

Fulltext View|Download
Keywords: Prisoner, Food Service, Plate Waste, Correctional Institution

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
PENGEMBANGAN SISTEM INFORMASI DOKTER KELUARGA (STUDI KASUS PADA SALAH SATU KLINIK DI KELURAHAN BULUSAN) HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR PADA WANITA PUS DENGAN KEIKUTSERTAAN KB SUNTIK DI DESA DUREN KECAMATAN SUMOWONO KABUPATEN SEMARANG STATUS RESISTENSI Aedes aegypti PADA KELURAHAN ENDEMIS DAN NON ENDEMIS DB/DBD di KABUPATEN SEMARANG TERHADAP PERMETHRIN 0,25% JENIS TIKUS DAN ENDOPARASIT CACING DALAM USUS TIKUS DI PASAR RASAMALA KELURAHAN SRONDOL WETAN KECAMATAN BANYUMANIK KOTA SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN STATUS GIZI IBU MENYUSUI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG HUBUNGAN KEBERAGAMAN JENIS MAKANAN DAN KECUKUPAN GIZI DENGAN INDEKS MASSA TUBUH (IMT) PADA IBU MENYUSUI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG TAHUN 2016 HUBUNGAN ANTARA MUTASI DENGAN TINGKAT KEPUASAN KERJA AUDITOR DI KANTOR PUSAT BADAN PEMERIKSA KEUANGAN REPUBLIK INDONESIA (BPK RI) JAKARTA FAKTOR – FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK SAFETY DRIVING PADA PENGEMUDI ROAD TANK PT. PERTAMINA EP ASSET 4 FIELD CEPU HUBUNGAN KONDISI LINGKUNGAN FISIK, BIOLOGI DAN PRAKTIK PEMBERANTASAN SARANG NYAMUK (PSN) DENGAN KEJADIAN DEMAM BERDARAH DENGUE (DBD) DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS NGAWI (STUDI KASUS DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS NGAWI, KECAMATAN NGAWI, KABUPATEN NGAWI) FAKTOR LINGKUNGAN YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN LEPTOSPIROSIS DI KOTA SEMARANG HUBUNGAN PENERAPAN KAWASAN TANPA ROKOK (KTR) DENGAN PERILAKU MEROKOK MAHASISWA KESEHATAN MASYARAKAT DI KOTA SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU PENGGUNAAN KONDOM PADA KLIEN WANITA PEKERJA SEKS (WPS) DALAM UPAYA PENCEGAHAN INFEKSI MENULAR SEKSUAL (IMS) DI KELURAHAN BANDUNGAN More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.