skip to main content

SURVEI KEBERADAAN FORMALIN PADA PRODUK PERIKANAN LAUT SEGAR YANG DIJUAL DI PASAR TRADISIONAL KOTA SEMARANG Survey of Formaldehyde Existence In Fresh Sea Fisheries Product Sold At Traditional Market Of Semarang City

*Anda Putri Adisasmita  -  , Indonesia
Sri Yuliawati  -  , Indonesia
Retno Hestiningsih  -  , Indonesia
Received: 20 Jun 2016; Published: 13 Dec 2017.

Citation Format:
Abstract

Fish, shrimp, and squid are important fisheries commodity in Indonesia. Fresh fisheries product are vulnerable to get quality reduction cause of contamination from microorganisms. Formaldehyde is used as food preservative. Formaldehyde is causing shortterm and longterm effects for health. The purpose of this study is to know the formaldehyde existence in fresh sea fisheries product such as mullets, white shrimp, and squid sold at traditional market of Semarang city. This research is descriptive observational, using survey method and laboratory test with cross sectional approach. The population and samples at this study are sellers fresh sea fisheries product in 6 traditional market of Semarang City 31 peoples and totally 93 mullets, white shrimps, and squids. The result showed 93 samples fresh sea fisheries product were tested qualitatively, 31 samples positive for formaldehyde, 8 mullets, 9 white shrimps, and 14 squids. As for the formaldehyde test on the quantitative, the lowest formaldehyde concentration in mullets 1,53 ppm; the highest 7,02 ppm. In white shrimp the lowest 1,80 ppm; the highest 9,60 ppm. The lowest formaldehyde concentration in squid 1,37 ppm and the highest 7,01 ppm. Most of the sellers haven’t knowledge enough about formaldehyde and good attitudes for prohibition of formaldehyde application. Most of them use ice cubes for storage. Related agencies have to do monitoring and socialization about formaldehyde. The sellers should be able to differentiate between fish sea fisheries product contained formaldehyde and not. Communities in order to vigilant and know the characteristics of fish sea fisheries product contained formaldehyde.

Fulltext View|Download
Keywords: Mullets, white shrimp, squid, formaldehyde, traditional market

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
PENGARUH KOMUNIKASI, KEPERCAYAAN DAN KOMITMEN BIDAN PRAKTIK MANDIRI TERHADAP KEPUTUSAN KERJASAMA DENGAN BPJS KESEHATAN ANALISIS FAKTOR INTERNAL DAN EKSTERNAL SEBAGAI BAHAN PENYUSUN STRATEGI PENCEGAHAN FRAUD DANA KAPITASI PUSKESMAS DI KOTA SEMARANG PENGARUH MOTIVASI DAN PERSEPSI PELAYANAN TERHADAP KETERATURAN ANTENATAL CARE PADA IBU HAMIL DI PUSKESMAS NGEMPLAK SIMONGAN KOTA SEMARANG PADA TRI WULAN I TAHUN 2015 HUBUNGAN PENGETAHUAN DAN SIKAP WANITA PUS DENGAN KEJADIAN PERNIKAHAN DINI DI DESA LANJAN KECAMATAN SUMOWONO KABUPATEN SEMARANG TAHUN 2013 SURVEI KEBERADAAN FORMALIN PADA PRODUK PERIKANAN LAUT SEGAR YANG DIJUAL DI PASAR TRADISIONAL KOTA SEMARANG Survey of Formaldehyde Existence In Fresh Sea Fisheries Product Sold At Traditional Market Of Semarang City PENGARUH VARIASI WARNA KUNING PADA FLY GRILL TERHADAP KEPADATAN LALAT (STUDI DI TEMPAT PELELANGAN IKAN TAMBAK LOROK KOTA SEMARANG) Effect Of Variation The Color Yellow On Fly Grill To Density Of Flies (Study At Fish Ouction Place Tambak Lorok Semarang Cit FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEBIASAAN DAN KUALITAS SARAPAN SISWA KELAS V DI SDN SENDANGMULYO 04 KECAMATAN TEMBALANG, SEMARANG TAHUN 2015 FAKTOR RISIKO DARI ASPEK MATERNAL PADA KEJADIAN BERAT BADAN LAHIR RENDAH (BBLR) DI WILAYAH KERJA DINAS KESEHATAN KOTA CIREBON TAHUN 2014 FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU PENGGUNAAN ALAT PELINDUNG DIRI (APD) PADA PEKERJAAN KETINGGIAN DI PT. X HUBUNGAN KEPUASAN KERJA DENGAN KELUHAN NYERI PUNGGUNG BAWAH PADA KARYAWAN PERUM BULOG KANTOR SUB DIVRE VI WILAYAH PEKALONGAN KEMAMPUAN KOAGULAN KITOSAN DENGAN VARIASI DOSIS DALAM MENURUNKAN KANDUNGAN COD DAN KEKERUHAN PADA LIMBAH CAIR LAUNDRY (Studi pada Rahma Laundry, Kecamatan Tembalang, Kota Semarang) PENGARUH VARIASI KONSENTRASI AIR JERUK NIPIS (Citrus aurantifolia) DALAM MENURUNKAN KADAR KADMIUM (Cd) PADA DAGING KERANG DARAH (Anadara granosa) Faktor – Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Seks Berisiko HIV/AIDS pada Tenaga Kerja Bongkar Muat (TKBM) di Pelabuhan Tanjung Emas Semarang Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Perilaku Kerja Karyawan Penderita Aging Disease Di PT Holcim Indonesia Tbk Cilacap Plant More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.