skip to main content

HUBUNGAN HIGIENE DAN SANITASI MAKANAN DENGAN KONTAMINASI BAKTERI ESCHERICHIA COLI DALAM MAKANAN DI WARUNG MAKAN SEKITAR TERMINAL BOROBUDUR, MAGELANG

*Rizqi Putri Kurniasih  -  , Indonesia
Nurjazuli Nurjazuli  -  , Indonesia
Published: 2 Mar 2015.

Citation Format:
Abstract

Food is a basic necessary forhuman life. Foodmay willbe the cause ofthe disruption inour bodyso thatwe become illthrough contaminationof Escherichiacoli infoods. Escherichia coli bacteriacontaminationinfoodmay wiil be  influencedby thehygiene andsanitaryconditions offood stallsarenotqualified. The purposeof this studywas to determinethe association  betweenhygiene and sanitationwithEscherichia coli bacteriacontaminationon foodat food stallaroundBorobudur Station. This type of researchwasexplanatory researchwithcross sectional approach. The population inthis study were all food stallsaroundBorobudur Station amounted to 31food stalls. The sample wasthe entire study population amounted to 31food vendors and 31 foods.Data analysis of this study wereunivariate analysis withfrequency distribution and bivariat analysistotestthe association,usingchi-square testwith asignificance level ofp-value<0.05. Results oflaboratory testsshowedas much as51,6% of samplespositive containEscherichiacoli bacteria. The results showed thatthere was a relationshipbetween the quality offoodsanitationequipmentwithEscherichia coli bacteriacontaminationon food(pvalue = 0.001). In addition,the results alsoshowed nocorrelationbetween thequality of thesanitarypoint of salewithEscherichia coli bacteriacontamination(pvalue =0,565), there was no correlationbetweenthe qualityof foodsanitationwithEscherichia coli bacteriacontamination(pvalue =1), there was norelationshipof sanitaryquality of food presentation with bacteriaEscherichiacoli contamination (pvalue =0,484), andthere was norelationshipbetweenpersonal hygienepracticestradersin maintainingpersonal hygiene themselfandclothingwithEscherichia coli bacteriacontamination(pvalue =0,372).  Fromthis studyit could be concludedthat there was asignificantassociation betweenthequality offoodsanitationequipmentwithEscherichia coli bacteriacontaminationon food.

Fulltext View|Download
Keywords: food hygiene sanitation, food stall, Escherichia coli.

Article Metrics:

Article Info
Section: Kesehatan Lingkungan
Recent articles
ANALISIS UPAYA RUMAH SAKIT ISLAM SULTAN AGUNG KOTA SEMARANG SEBAGAI FASILITAS KESEHATAN TINGKAT LANJUT DALAM PENERAPAN PROGRAM JAMINAN KESEHATAN NASIONAL TAHUN 2014 ANALISIS PERBEDAAN TINGKAT KEPUASAN ANTARA PASIEN PESERTA PKMS GOLD DAN PKMS SILVER PADA UNIT RAWAT INAP RSUD DR. MOEWARDI SURAKARTA HUBUNGAN KARAKTERISTIK INDIVIDU BIDAN DESA DENGAN KINERJA BIDAN DESA DALAM PENCATATAN DAN PENGOLAHAN DATA PWS-KIA DI KECAMATAN BANYUBIRU KABUPATEN SEMARANG Faktor Risiko Kejadian Unmet Need KB di Desa Keseneng Kecamatan Sumowono Kabupaten Semarang UJI TOKSISITAS EKSTRAK DAUN TEMBAKAU (Nicotiana tobacum L.) DENGAN METODE MASERASI TERHADAP MORTALITAS LARVA Culex quinquefasciatus Say. DI LABORATORIUM SURVEI JUMLAH TOTAL KUMAN DAN KEBERADAAN Vibrio cholerae PADA PETIS YANG DIJUAL PEDAGANG TAHU PETIS DI KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG HUBUNGAN BEBERAPA PARAMETER KEGEMUKAN DENGAN USIA MENARCHE PADA SISWI DI SMP NEGERI 1 SUMBER, KABUPATEN CIREBON HUBUNGAN PENGETAHUAN SISWA SEKOLAH DASAR DENGAN KONSUMSI MINUMAN SERBUK INSTAN DI SD NEGERI SENDANG MULYO 03 SEMARANG HUBUNGAN PAPARAN DEBU ASBES TERHADAP KAPASITAS VITAL PARU PADA PEKERJA PEMBUAT ASBES DI AREA FINISHING LINE PT. X JAWA TENGAH PENGGUNAAN ALAT PELINDUNG DIRI (APD) PADA PEKERJA PENGECORAN LOGAM PT. SINAR SEMESTA (Studi Kasus Tentang Perilaku Penggunaan Alat Pelindung Diri (APD) Ditinjau Dari Pengetahuan Terhadap Potensi Bahaya Dan Resiko Kecelakaan Kerja Pada Pekerja Pengecoran L VARIASI DIAMETER ZEOLIT UNTUK MENURUNKAN KADAR BESI (Fe) PADA AIR SUMUR GALI (Studi Kasus Pada Sumur Gali Desa Lodoyong Kecamatan Ambarawa Kabupaten Semarang) FAKTOR-FAKTOR RISIKO LINGKUNGAN RUMAH DAN PERILAKU YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN INFEKSI SALURAN PERNAFASAN AKUT (ISPA) PADA BALITA DI KELURAHAN KUNINGAN KECAMATAN SEMARANG UTARA Perilaku Ibu dalam Memberikan Pendidikan Seks Usia Dini pada Anak Pra Sekolah (Studi Deskriptif Eksploratif di TK IT Bina Insani Kota Semarang) FACTORS RELATED OF SMOKING BEHAVIOR MALE STUDENTS GRADE TWELVE IN SENIOR HIGH SCHOOL “Y” SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.