skip to main content

SURVEI JUMLAH TOTAL KUMAN DAN KEBERADAAN Vibrio cholerae PADA PETIS YANG DIJUAL PEDAGANG TAHU PETIS DI KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG

*Meuthika Noor Fitriyana  -  , Indonesia
Retno Hestiningsih  -  , Indonesia
Dwi Sutiningsih  -  , Indonesia
Published: 2 Mar 2015.

Citation Format:
Abstract

Petis is a food that is seems like porridge,sticky and elastic , dark brown or black coloured which is  made from fish,shrimp,kupang or meat. As a traditional food, petis may pose microbiological hazard. Vibrio cholerae is one of bacteria that can be found on petis. The aim of this research was to describe total plate count and the presence of Vibrio cholerae in petis sold by tahu petis sellersin Tembalang The District of Tembalang Semarang. This research is a descriptive used cross sectional. Total plate count examination used pour plate methods. WhileVibrio cholerae examination uses TCBS media and biochemical test used TSIA, indole, and cimmon’s citrat.  The sample in this research were petis sold by tahu petis sellersin The District ofTembalang Semarang amounted to 25 sellers.The result showed that all of sample (100%) were not eligible based of SNI quality requirement and 3 sample (12%) contained Vibrio cholerae. The result of interview and observation showed that most of the sellershas done selection of petis (64%) and petis storage (56%), in the other hand at the processing (52%), presentation (76%), and place sanitation process (56%) most of the sellers in bad category. Petis vendor should pay more attention to food handling , local health agencies should provide guidance about food handling and also to other researcher should give more attention to the possibilty of other bacteria.

Fulltext View|Download
Keywords: petis, Total Plate Count, Vibrio cholerae

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
ANALISIS MANAJEMEN PROSES PERSIAPAN PUSKESMAS MENUJU PUSKESMAS PELAYANAN OBSTETRI DAN NEONATAL EMERGENSI DASAR DI KABUPATEN PATI TAHUN 2014 STUDI SISTEM PELAYANAN ADMINISTRATIF PENANGANAN KASUS RUJUKAN PERSALINAN KOMPLIKASI IBU BERSALIN PESERTA BPJS DI RSUD KOTA SEMARANG HUBUNGAN BEBERAPA KELUHAN PUS DENGAN LAMA PEMAKAIAN IUD PADA AKSEPTOR AKTIF IUD DI KECAMATAN MIJEN KOTA SEMARANG TAHUN 2013 HUBUNGAN KARAKTERISTIK INDIVIDU BIDAN DESA DENGAN KINERJA BIDAN DESA DALAM PENCATATAN DAN PENGOLAHAN DATA PWS-KIA DI KECAMATAN BANYUBIRU KABUPATEN SEMARANG HUBUNGAN KEPADATAN VEKTOR DENGAN KEJADIAN DBD DI KELURAHAN BANDARHARJO KOTA SEMARANG HUBUNGAN KARAKTERISTIK INDIVIDU DAN PERILAKU PADA PETUGAS MANAJEMEN TERPADU BALITA SAKIT (MTBS) DENGAN CAKUPAN PENEMUAN PNEUMONIA DI PUSKESMAS KABUPATEN KEBUMEN STATUS GIZI PADA IBU HAMIL SEBAGAI FAKTOR RISIKO KEJADIAN BERAT BAYI LAHIR RENDAH (STUDI DI KECAMATAN BANDUNG KABUPATEN TULUNGAGUNG) HUBUNGAN PEMBERIAN ASI EKSKLUSIF DENGAN PERKEMBANGAN BAYI USIA 0-6 BULAN DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS PADANGSARI KOTA SEMARANG HUBUNGAN INDEKS MASSA TUBUH DAN FREKUENSI OLAHRAGA TERHADAP KEBUGARAN JASMANI PEKERJA KONSTRUKSI DI PT. PP (PERSERO) TBK TBK PROYEK APARTEMEN PINNACLE SEMARANG PINNACLE SEMARANG STUDI PERILAKU KESELAMATAN KERJA DALAM PENGOPERASIAN MESIN PERCETAKAN PADA PEKERJA PT MASSCOM GRAPHY Association Between Environmental ConditionsPersonal Hygiene Sanitation of Mother and Diarrhea Incident in Children at Working of Area Health Watukumpul District Pemalang HUBUNGAN HIGIENE PERORANGAN DAN SANITASI MAKANAN RUMAH TANGGA DENGAN KEJADIAN DEMAM TIFOID PADA ANAK UMUR 5-14 TAHUN DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS BANDARHARJO KOTA SEMARANG PERILAKU WANITA PEKERJA SEKSUAL (WPS) DALAM MELAKUKAN SKRINING INFEKSI MENULAR SEKSUAL (IMS) DI LOKALISASI TEGAL PANAS KABUPATEN SEMARANG PERILAKU SEKSUAL PACARAN REMAJA DI WILAYAH PUSKESMAS MAGELANG TENGAH More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.