skip to main content

HUBUNGAN HIGIENE SANITASI DENGAN KUALITAS MIKROBOLOGIS PADA MINUMAN ES THAI TEA DI KECAMATAN TEMBALANG

*Nurtiyana Mawarni  -  , Indonesia
Retno Hestiningsih  -  , Indonesia
Nissa Kusariana  -  , Indonesia
M. Arie Wuryanto  -  , Indonesia
Published: 1 Jan 2019.

Citation Format:
Abstract

This time, tea has been modified to kinds of drinks, one of them was ice Thai Tea. Based on the components and process of Thai Tea making is very possible occurrence of bacterial and fungal contamination. The purpose of this research is to analyze relations between hygiene sanitation with microbiological quality in ice Thai Tea in Tembalang. This study is observational-analytic with using cross sectional design. The samples were 31 samples of ice Thai Tea. Data were analyzed using Fisher Exact. The results showed that most of ice Thai Tea did not quality with 26 samples (83,9%) of unqualitified Coliform status, 21 samples (67,7%) were contaminated with Escherichia coli, and 5 samples (16,1%) were contaminated with yeast/ mold/ fungi. This study shows there is relations between personal hygiene (p=0,043) and sanitation equipment (p=0,043) with microbiological quality in ice Thai Tea but there is not relations between storage of raw materials (p=0,058) and sanitation place (p=0,631) with microbiological quality in ice Thai Tea. Traders should pay attention to personal hygiene and sanitation equipment when making ice Thai Tea so that bacterial contamination can be minimized.

Fulltext View|Download
Keywords: Ice Thai Tea, hygiene sanitation, Coliform, Escherichia coli¸ yeast/ mold/ fungi.

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
ANALISIS PELAKSANAAN PROGRAM KESELAMATAN PASIEN DI UNIT RAWAT INAP RS WAVA HUSADA KABUPATEN MALANG ANALISIS PELAKSANAAN MANAJEMEN RISIKO DI INSTALASI FARMASI RUMAH SAKIT UMUM DAERAH TUGUREJO SEMARANG TAHUN 2018 HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR DALAM PARTISIPASI PRIA PADA VASEKTOMI DI KECAMATAN GETASAN KABUPATEN SEMARANG JAWA TENGAH 2018 FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KUALITAS MIKROBIOLOGIS JAJANAN BATAGOR DI KECAMATAN TEMBALANG HUBUNGAN AKTIVITAS FISIK, SCREEN BASED ACTIVITY DAN SLEEP HYGIEN DENGAN KUALITAS TIDUR PADA REMAJA USIA 15-18 TAHUN (Studi pada Siswa di SMA Negeri 1 Ungaran) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN STUNTING PADA ANAK KELAS SATU DI SDI TAQWIYATUL WATHON, DAERAH PESISIR KOTA SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN STATUS GIZI BAYI USIA 0-6 BULAN (STUDI KASUS DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS GEBANG, KECAMATAN GEBANG, KABUPATEN PURWOREJO) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KELELAHAN PADA PEKERJA BURUH ANGKUT DI PASAR BALAI TANGAH KECAMATAN LINTAU BUO UTARA, SUMATERA BARAT HUBUNGAN KEBISINGAN, KELELAHAN KERJA DAN BEBAN KERJA MENTAL TERHADAP STRES KERJA PADA PEKERJA BAGIAN BODY RANGKA PT. X PENGARUH LAMA KONTAK DAN KERAPATAN TANAMAN ECENG GONDOK DALAM MEREDUKSI KADMIUM PADA AIR LARUTAN PUPUK BUATAN FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU PASIEN TB MDR DALAM PENCEGAHAN PENULARAN TB MDR DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KOTA SEMARANG FAKTOR – FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPATUHAN AKTIVITAS FISIK PENDERITA DM UNTUK PENCEGAHAN KOMPLIKASI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS ROWOSARI KOTA SEMARANG FAKTOR – FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENCAPAIAN TARGET CDR (Case Detection Rate) OLEH KOORDINATOR P2TB DALAM PENEMUAN KASUS DI PUSKESMAS KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.