skip to main content

HUBUNGAN ASUPAN PROTEIN, ZAT BESI, VITAMIN C, FITAT, DAN TANIN TERHADAP KADAR HEMOGLOBIN CALON PENDONOR DARAH LAKI-LAKI (Studi di Unit Donor Darah PMI Kota Semarang)

*Rini Indah Setyaningsih  -  , Indonesia
Dina Rahayuning Pangestuti  -  , Indonesia
M . Zen Rahfiludin  -  , Indonesia
Published: 1 Jul 2018.

Citation Format:
Abstract

In 2017, 95.26% of 21,098 blood donor candidates was failed to donate their blood because the hemoglobin level did not meet the requirement. Nutritional status is one of the factors that influences hemoglobin level. The aim of this research is to analyze the relationship of protein, iron, vitamin C, phytate, and tannin intake towards the hemoglobin level. The research method used was explanatory research with cross-sectional design. The sampling technique used was purposive sampling with samples as many as 46 subjects of male blood donors in Blood Donor Unit of Indonesian Red Cross in Semarang City. The data were collected through interview method with structured questionnaire and the data of nutrition intake were collected with semiquantitative FFQ. The normality test used Shapiro-wilk. Data analysis used correlation test and Chi-Square test. The results showed average BMI of the respondents 26.6±4.57 kg/m2 and hemoglobin level of 15.2±1.48 g/dL. The results also showed the average of protein sufficiency of the respondents 44,4±22,25%, 78,4±32,71% of iron, 20,6±6,94% of vitamin C, 1056,7±227,89 mg of phytate intake, 2±1,6 mg of tannin intake. There was a relationship between the total of sufficiency level of protein (r=0,466 p=0,000), iron (r=0,423 p=0,003), vitamin C (r=0,352 p=0,017), and intake of tannin (r=-0.555 p=0,000) towards hemoglobin level. There was no relation between the intake of phytate (r=0,008 p=0,957) towards hemoglobin level. The conclusion, the sufficiency level of protein, iron, vitamin C and the amount of tannin intake related with the hemoglobin level.

Fulltext View|Download
Keywords: blood donor, hemoglobin level, nutrition intake, male

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
ANALISIS PERAN PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG DALAM MELAKSANAKAN PROGRAM DETEKSI DINI KANKER LEHER RAHIM DAN KANKER PAYUDARA EVALUASI OUTPUT KEBIJAKAN DANA DESA UNTUK PEMBANGUNAN FASILITAS KESEHATAN DI KECAMATAN SUKOREJO, KABUPATEN KENDAL HUBUNGAN SOSIAL EKONOMI AKSEPTOR KB DAN ADA TIDAKNYA TOKOH PANUTAN DENGAN PENGGUNAAN IUD HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR DENGAN KEJADIAN UNMET NEED KELUARGA BERENCANA DI KELURAHAN BULU LOR HUBUNGAN SANITASI TPM TERHADAP KEPADATAN KECOA DI PELABUHAN PEMENANG KKP KELAS II MATARAM PERBEDAAN WARNA PERANGKAP POHON LALAT TERHADAP JUMLAH LALAT YANG TERPERANGKAP DI TEMPAT PEMBUANGAN AKHIR (TPA) SAMPAH JATIBARANG KOTA SEMARANG PENGARUH FREKUENSI SENAM DIABETES MELITUS TERHADAP KADAR GULA DARAH (Studi pada Kelompok Umur ≥ 45 Tahun di Kota Semarang) HUBUNGAN KARAKTERISTIK IBU DAN PERILAKU DALAM PEMBERIAN MP-ASI DINI DENGAN PERTUMBUHAN BAYI USIA 0-6 BULAN(Studi Di Wilayah Kerja Puskesmas Poncol Kota Semarang Tahun 2017) PENEREPAN METODE “LEARNING FROM INCIDENTS” PADA SEBUAH TERMINAL PETI KEMAS HUBUNGAN ANTARA BEBAN KERJA MENTAL DAN SHIFT KERJA TERHADAP STRES KERJA PADA PEKERJA CENTRAL CONTROL ROOM (Studi Kasus Pada PT. PJB Unit Pembangkit Paiton Probolinggo) HUBUNGAN KONDISI KESEHATAN LINGKUNGAN RUMAH BULAT SUKU DAWAN DAN TRADISI SE’I DENGAN KEJADIAN ISPA PADA BAYI DI PUSKESMAS KUANFATU KECAMATAN KUANFATU HUBUNGAN TINGKAT KEBISINGAN DENGAN TEKANAN DARAH PADA PEKERJA GROUND HANDLING DI BANDAR UDARA INTERNASIONAL ADISUTJIPTO YOGYAKARTA BEBERAPA FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PENERIMAAN IBU TERHADAP IMUNISASI MEASLES RUBELLA PADA ANAK SD DI DESA GUMPANG, KECAMATAN KARTASURA, KABUPATEN SUKOHARJO BEBERAPA FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERAN IBU DALAM MEMBERIKAN PENDIDIKAN SEKSUALITAS PADA REMAJA DI LINGKUNGAN RESOSIALISASI ARGOREJO KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.