skip to main content

HUBUNGAN ASUPAN PROTEIN, ZAT BESI, VITAMIN C, FITAT, DAN TANIN TERHADAP KADAR HEMOGLOBIN CALON PENDONOR DARAH LAKI-LAKI (Studi di Unit Donor Darah PMI Kota Semarang)

*Rini Indah Setyaningsih  -  , Indonesia
Dina Rahayuning Pangestuti  -  , Indonesia
M . Zen Rahfiludin  -  , Indonesia
Published: 1 Jul 2018.

Citation Format:
Abstract

In 2017, 95.26% of 21,098 blood donor candidates was failed to donate their blood because the hemoglobin level did not meet the requirement. Nutritional status is one of the factors that influences hemoglobin level. The aim of this research is to analyze the relationship of protein, iron, vitamin C, phytate, and tannin intake towards the hemoglobin level. The research method used was explanatory research with cross-sectional design. The sampling technique used was purposive sampling with samples as many as 46 subjects of male blood donors in Blood Donor Unit of Indonesian Red Cross in Semarang City. The data were collected through interview method with structured questionnaire and the data of nutrition intake were collected with semiquantitative FFQ. The normality test used Shapiro-wilk. Data analysis used correlation test and Chi-Square test. The results showed average BMI of the respondents 26.6±4.57 kg/m2 and hemoglobin level of 15.2±1.48 g/dL. The results also showed the average of protein sufficiency of the respondents 44,4±22,25%, 78,4±32,71% of iron, 20,6±6,94% of vitamin C, 1056,7±227,89 mg of phytate intake, 2±1,6 mg of tannin intake. There was a relationship between the total of sufficiency level of protein (r=0,466 p=0,000), iron (r=0,423 p=0,003), vitamin C (r=0,352 p=0,017), and intake of tannin (r=-0.555 p=0,000) towards hemoglobin level. There was no relation between the intake of phytate (r=0,008 p=0,957) towards hemoglobin level. The conclusion, the sufficiency level of protein, iron, vitamin C and the amount of tannin intake related with the hemoglobin level.

Fulltext View|Download
Keywords: blood donor, hemoglobin level, nutrition intake, male

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPUASAN KERJA PERAWAT RAWAT INAP RUMAH SAKIT UMUM DAERAH TUGUREJO SEMARANG FAKTOR - FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPUASAN KERJA PEGAWAI BALAI KESEHATAN INDERA MASYARAKAT PROVINSI JAWA TENGAH HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR DENGAN KEJADIAN UNMET NEED KELUARGA BERENCANA DI KELURAHAN BULU LOR HUBUNGAN SOSIAL EKONOMI AKSEPTOR KB DAN ADA TIDAKNYA TOKOH PANUTAN DENGAN PENGGUNAAN IUD PENGETAHUAN, SIKAP, PRAKTIK PENDERITA DIABETES MELITUS TIPE II TENTANG INDEKS GLIKEMIK MAKANAN DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS TLOGOSARI WETAN HUBUNGAN SANITASI TPM TERHADAP KEPADATAN KECOA DI PELABUHAN PEMENANG KKP KELAS II MATARAM PENGARUH PEMBERIAN MAKANAN TAMBAHAN PEMULIHAN (PMT-P) TERHADAP PERUBAHAN SKOR Z BERAT BADAN MENURUT UMUR BALITA GIZI KURANG (Studi di Wilayah Kerja Puskesmas Makki Distrik Makki Kabupaten Lanny Jaya - Papua Tahun 2017) PENGARUH FREKUENSI SENAM DIABETES MELITUS TERHADAP KADAR GULA DARAH (Studi pada Kelompok Umur ≥ 45 Tahun di Kota Semarang) ANALISIS KEJADIAN KEBAKARAN DENGAN METODE “LOSS CAUSATION MODEL” PADA SEBUAH PABRIK KAYU LAPIS DI PACITAN HUBUNGAN SUPERVISI, REKAN KERJA, GAJI, KEAMANAN KERJA, KONDISI KERJA, PROMOSI JABATAN DAN JENIS PEKERJAAN DENGAN KEPUASAN KERJA (Studi Kasus Pada Karyawan Koperasi Simpan Pinjam X di Kabupaten Pemalang, Jawa Tengah) HUBUNGAN INTENSITAS KEBISINGAN DAN MASA KERJA DENGAN PENINGKATAN TEKANAN DARAH PADA PEKERJA POLYESTER PT INDONESIA TORAY SYNTHETICS KOTA TANGERANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK PENGELOLAAN LIMBAH MEDIS PADAT PUSKESMAS CAWAS I KABUPATEN KLATEN GAMBARAN PERILAKU SEKSUAL PRANIKAH PADA MAHASISWA UNIVERSITAS X DI KOTA SEMARANG BEBERAPA FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERAN IBU DALAM MEMBERIKAN PENDIDIKAN SEKSUALITAS PADA REMAJA DI LINGKUNGAN RESOSIALISASI ARGOREJO KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.