skip to main content

HUBUNGAN ASUPAN PROTEIN, ZAT BESI, VITAMIN C, FITAT, DAN TANIN TERHADAP KADAR HEMOGLOBIN CALON PENDONOR DARAH LAKI-LAKI (Studi di Unit Donor Darah PMI Kota Semarang)

*Rini Indah Setyaningsih  -  , Indonesia
Dina Rahayuning Pangestuti  -  , Indonesia
M . Zen Rahfiludin  -  , Indonesia
Published: 1 Jul 2018.

Citation Format:
Abstract

In 2017, 95.26% of 21,098 blood donor candidates was failed to donate their blood because the hemoglobin level did not meet the requirement. Nutritional status is one of the factors that influences hemoglobin level. The aim of this research is to analyze the relationship of protein, iron, vitamin C, phytate, and tannin intake towards the hemoglobin level. The research method used was explanatory research with cross-sectional design. The sampling technique used was purposive sampling with samples as many as 46 subjects of male blood donors in Blood Donor Unit of Indonesian Red Cross in Semarang City. The data were collected through interview method with structured questionnaire and the data of nutrition intake were collected with semiquantitative FFQ. The normality test used Shapiro-wilk. Data analysis used correlation test and Chi-Square test. The results showed average BMI of the respondents 26.6±4.57 kg/m2 and hemoglobin level of 15.2±1.48 g/dL. The results also showed the average of protein sufficiency of the respondents 44,4±22,25%, 78,4±32,71% of iron, 20,6±6,94% of vitamin C, 1056,7±227,89 mg of phytate intake, 2±1,6 mg of tannin intake. There was a relationship between the total of sufficiency level of protein (r=0,466 p=0,000), iron (r=0,423 p=0,003), vitamin C (r=0,352 p=0,017), and intake of tannin (r=-0.555 p=0,000) towards hemoglobin level. There was no relation between the intake of phytate (r=0,008 p=0,957) towards hemoglobin level. The conclusion, the sufficiency level of protein, iron, vitamin C and the amount of tannin intake related with the hemoglobin level.

Fulltext View|Download
Keywords: blood donor, hemoglobin level, nutrition intake, male

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
FAKTOR - FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPUASAN KERJA PEGAWAI BALAI KESEHATAN INDERA MASYARAKAT PROVINSI JAWA TENGAH ANALISIS PERAN PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG DALAM MELAKSANAKAN PROGRAM DETEKSI DINI KANKER LEHER RAHIM DAN KANKER PAYUDARA HUBUNGAN SOSIAL EKONOMI AKSEPTOR KB DAN ADA TIDAKNYA TOKOH PANUTAN DENGAN PENGGUNAAN IUD HUBUNGAN PENGETAHUAN, SIKAP DAN USIA DOKTER TERHADAP KELENGKAPAN PENGISIAN BERKAS REKAM MEDIS PADA PASIEN BPJS DI RUMAH SAKIT AISYIYAH BOJONEGORO PERBEDAAN WARNA PERANGKAP POHON LALAT TERHADAP JUMLAH LALAT YANG TERPERANGKAP DI TEMPAT PEMBUANGAN AKHIR (TPA) SAMPAH JATIBARANG KOTA SEMARANG HUBUNGAN SANITASI TPM TERHADAP KEPADATAN KECOA DI PELABUHAN PEMENANG KKP KELAS II MATARAM PENGARUH PEMBERIAN EKSTRAK DAUN JAMBU BIJI TERHADAP PERUBAHAN INDEKS MASSA TUBUH PADA ORANG DENGAN HIV-AIDS (Studi di Kelompok Dukungan Sebaya Arjuna Plus Semarang) HUBUNGAN KARAKTERISTIK IBU DAN PERILAKU DALAM PEMBERIAN MP-ASI DINI DENGAN PERTUMBUHAN BAYI USIA 0-6 BULAN(Studi Di Wilayah Kerja Puskesmas Poncol Kota Semarang Tahun 2017) HUBUNGAN PENERAPAN PROGRAM K3 TERHADAP KEPATUHAN PENGGUNAAN APD PADA PEKERJA KONSTRUKSI DI PEMBANGUNAN GEDUNG PARKIR BANDARA AHMAD YANI SEMARANG ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KESELAMATAN PENGOPERASIAN ALAT ANGKAT BONGKAR MUAT PETI KEMAS (Studi Kasus di PT. Pelabuhan Tanjung Priok) HUBUNGAN TINGKAT KEBISINGAN DENGAN TEKANAN DARAH PADA PEKERJA GROUND HANDLING DI BANDAR UDARA INTERNASIONAL ADISUTJIPTO YOGYAKARTA HUBUNGAN RIWAYAT PAJANAN PESTISIDA SAAT HAMIL DENGAN KEJADIAN BBLR DI KEC. BLADO KAB. BATANG BEBERAPA FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENCAPAIAN TARGET CDR OLEH KADER TB ‘AISYIYAH DALAM PENEMUAN KASUS TB DI KOTA SEMARANG GAMBARAN PERILAKU SEKSUAL PRANIKAH PADA MAHASISWA UNIVERSITAS X DI KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.