skip to main content

HUBUNGAN ASUPAN SERAT MAKANAN DAN CAIRAN DENGAN KEJADIAN KONSTIPASI FUNGSIONAL PADA REMAJA DI SMA KESATRIAN 1 SEMARANG

*Intan Claudina  -  , Indonesia
Dina Rahayuning Pangestuti  -  , Indonesia
Apoina Kartini  -  , Indonesia
Published: 2 Jan 2018.

Citation Format:
Abstract

Functional constipation is a defecation characterized by decreased frequency of bowel movements, stiff consistency of feces, there is remaining stool and need to do extra straining when removing it. Lack of intake of dietary fiber and liquid will cause constipation. The purpose of this study is to analyze the relationship between dietary fiber intake and fluid intake with the incidence of functional constipation in adolescents in SMA Kesatrian 1 Semarang. This research design uses analytic survey type research with cross sectional approach. The research population is all students of class XI in SMA Kesatrian 1 Semarang of 289 people. Research subjects were 73 people using purposive sampling technique that is based on inclusion and exclusion criteria. Constipation events data collection using questionnaire aids, while the intake of dietary fiber and liquid using Food Frequency Questionnaires (FFQ Semi kuantitatif). Data analysis using Chi Square test. The results showed that dietary fiber intake category less than 67.1%, fluid intake category less by 67.1% and as many as 68.5% of respondents experiencing constipation. There was a relationship between dietary fiber intake with functional constipation events (p = 0,000) and fluid intake with functional constipation events (p = 0.000). It is suggested to the school to provide educational information communication (KIE) to students about nutrition education and PGS (Guidelines of Balanced Nutrition) so that the consumption of fruits, vegetables and water is further improved to achieve sufficient intake.

Fulltext View|Download
Keywords: Functional Constipation, Adolescent, Fiber Intake, Fluid Intake

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
PERBANDINGAN KUALITAS INPUT DAN PROSES PELAYANAN ANTENATAL YANG BERKUALITAS OLEH BIDAN DI PUSKESMAS KOTA SEMARANG BERDASARKAN STATUS AKREDITASI FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK KADER DALAM PELAKSANAAN POSYANDU LANSIA DI KELURAHAN SENDANGMULYO KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG HUBUNGAN KARAKTERISTIK IBU BALITA DENGAN PEMANFAATAN DATA KARTU MENUJU SEHAT (KMS) DALAM BUKU KIA (STUDI KASUS PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG TAHUN 2016) Hubungan Adat Setempat, Pola Asuh, dan Persepsi Orang Tua dengan Umur Menikah Wanita PUS pada Pernikahan Dini di Kecamatan Karangrayung, Kabupaten Grobogan Tahun 2016 GAMBARAN KUALITAS TIDUR PADA PENDERITA DIABETES MELITUS TIPE-2 DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS NGESREP GAMBARAN PENGGUNAAN KONTRASEPSI HORMONAL PADA KEJADIAN HIPERTENSI (Studi pada Wanita Pasangan Usia Subur di Kelurahan Tembalang) HUBUNGAN TINGKAT KECUKUPAN GIZI, AKTIVITAS FISIK DAN KADAR HEMOGLOBIN DENGAN KEBUGARAN JASMANI (Studi pada Atlet Basket di Universitas Negeri Semarang) HUBUNGAN PENGETAHUAN IBU, POLA KONSUMSI DAN DIET BGBC DENGAN STATUS GIZI ANAK AUTIS DI SEKOLAH LUAR BIASA (SLB) NEGERI KOTA SEMARANG TAHUN 2017 FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN STRES KERJA PADA ANGGOTA POLISI SATUAN LALU LINTAS POLRES METRO BEKASI KOTA FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPATUHAN PELAKSANAAN STANDARD OPERATIONAL PROCEDURE (SOP) PENGEMUDI BUS RAPID TRANSIT (BRT) KORIDOR I SEMARANG HUBUNGAN HIGIENE PERSONAL PEDAGANG DAN SANITASI MAKANAN DENGAN KEBERADAAN TELUR CACING SOIL TRANSMITTED HELMINTHS (STH) PADA LALAPAN PENYETA DI PUJASERA SIMPANGLIMA KOTA SEMARANG HUBUNGAN PENGGUNAAN PESTISIDA DENGAN KEJADIAN HIPERTENSI PADA PETANI PADI DI DESA GRINGSING KECAMATAN GRINGSING KABUPATEN BATANG PERILAKU SEKSUAL PRANIKAH PADA MAHASISWA KOST (STUDI KASUS PADA PERGURUAN TINGGI “X” DI WILAYAH JAKARTA BARAT) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN EVALUASI PROGRAM DETEKSI DINI TUMBUH KEMBANG BALITA DI TAMAN POSYANDU PUSKESMAS LAMONGAN More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.