skip to main content

Hubungan Konsumsi Jenis MP-ASI dan Faktor Lain dengan Status Gizi Bayi Usia 6-12 Bulan (Studi di Wilayah Kerja Puskesmas Pandanarum Kabupaten Banjarnegara)

*Haida Meytania Utami  -  , Indonesia
Suyatno Suyatno  -  , Indonesia
Sri Achadi Nugraheni  -  , Indonesia
Published: 2 Jan 2018.

Citation Format:
Abstract

ABSTRACT

Nutritional status of infants aged 6-12 months is depending on complementary feeding because breast milk alone is not enough to meet the needs. The purpose of the research was to analyze the correlation of complementary feeding and other factors with nutritional status of baby aged 6-12 months in the working area of Padanarum Health Center Banjarnegara District. This was an observational analytic research with cross sectional design. Subjects were 31 baby boys and 29 baby girls, aged 6-12 months who were chosen using purposive sampling based on inclusion and exclusion criterias. Nutritional status was measured by weight scale and the Z-score was analyzed using WHO Anthro Plus. Food intake data was collected using food recall and processed using Nutrisurvey. Data was analyzed using Chi-Square, Rank Spearman and Pearson Product Moment Correlation test. The results showed that 11,67% respondents were malnutrition and 88,3% had normal nutrition, consumption of manufacturer complementary feeding was 20%, local was 28,3%, combination was 51,7%. Mother’s education <9 years was 33,3%, mothers were not working 70%, economy status was poor 22,3%. Level of energy less than RDA 43,3%, level of protein more than RDA 70%. Types of complementary feeding and level of protein was correlated with nutritional status of baby (p<0,05). Consuming manufacturer and local complementary food increase nutritional status of baby. Protein are important in baby’s growth. Level of mother’s education, mother’s knowledge, economy status, mother’s job, parenting and level of energy were not correlated with nutritional status of baby (p>0,05). It was recommended to consuming both manufacturer and local complmentary feeding for baby and add breastfeeding and infection to variable.

Fulltext View|Download
Keywords: Nutritional Status, Baby, Complementary Feeding, Local, Manfucturer

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
ANALISIS PELAKSANAAN PROGRAMPOSPEMBINAAN TERPADUPENYAKIT TIDAK MENULAR DI WILAYAH KERJA PUSKEMAS SRONDOL KULON, KOTA SEMARANG (Studi Kasus di RW 13, Kecamatan Srondol Wetan, Kelurahan Banyumanik) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK KADER DALAM PELAKSANAAN POSYANDU LANSIA DI KELURAHAN SENDANGMULYO KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG HUBUNGAN KARAKTERISTIK IBU BALITA DENGAN PEMANFAATAN DATA KARTU MENUJU SEHAT (KMS) DALAM BUKU KIA (STUDI KASUS PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG TAHUN 2016) HUBUNGAN PERSEPSI EFEK SAMPING IUD, DUKUNGAN SUAMI DAN KEPRAKTISAN IUD DENGAN KEIKUTSERTAAN AKSEPTOR IUD DI KELURAHAN JATISARI KECAMATAN MIJEN KOTA SEMARANG TAHUN 2016 GAMBARAN PENGGUNAAN KONTRASEPSI HORMONAL PADA KEJADIAN HIPERTENSI (Studi pada Wanita Pasangan Usia Subur di Kelurahan Tembalang) FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN TB PARU PADA ANAK (STUDI DI SELURUH PUSKESMAS DI KABUPATEN MAGELANG) HUBUNGAN ASUPAN ZAT GIZI DENGAN STATUS GIZI DAN KADAR HEMOGLOBIN PADA REMAJA PUTRI USIA 13-15 TAHUN DARI KELUARGA NELAYAN (Studi di MTs. Mathla’ul Anwar Kecamatan Pemalang, Kabupaten Pemalang Tahun 2017) HUBUNGAN PENGETAHUAN GIZI, STATUS GIZI, ASUPAN KALSIUM, MAGNESIUM, VITAMIN B6 DAN AKTIVITAS FISIK DENGAN SINDROM PRAMENSTRUASI (STUDI PADA MAHASISWI PEMINATAN GIZI KESMAS FKM UNDIP TAHUN 2017) ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KESADARAN PELAPORAN KECELAKAAN KERJA PADA PEKERJA KONSTRUKSI PROYEK PEMBANGUNAN GEDUNG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN STRES KERJA PADA ANGGOTA POLISI SATUAN LALU LINTAS POLRES METRO BEKASI KOTA HUBUNGAN PENGGUNAAN PESTISIDA DENGAN KEJADIAN HIPERTENSI PADA PETANI PADI DI DESA GRINGSING KECAMATAN GRINGSING KABUPATEN BATANG PERBANDINGAN KEJADIAN ISPA PADA BALITA DI DAERAH PERBUKITAN DAN WILAYAH PESISIR KOTA SEMARANG DITINJAU DARI KOMPONEN IKLIMTAHUN 2012 – 2016 EVALUASI PROGRAM GERAKAN 21 HARI (G21H) CUCI TANGAN PAKAI SABUN TERHADAP PERILAKU CUCI TANGAN SISWA DI SD ISLAM AL-AZHAR 14 SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU MAKAN PADA ANAK GIZI LEBIH DI SEKOLAH MENENGAH PERTAMA WILAYAH KERJA PUSKESMAS PONCOL KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.