skip to main content

UJI PALATABILITAS UMPAN TERHADAP JENIS KECOA YANG DITEMUKAN PADA WARUNG MAKAN TEGAL DI KELURAHAN TEMBALANG

*Widya Widya  -  , Indonesia
Martini Martini  -  , Indonesia
Praba Ginandjar  -  , Indonesia
Published: 1 Oct 2018.

Citation Format:
Abstract

Business owners should be free of cockroach density as big as <2. The first step that should be known in developing this control method is knowing the most type of bait that cockroach preferred. This research was conducted with 2 stages, that are palatability test of bait and measuring the density of the cockroach. Bait palatability test is a quasi experiment with the design of post test only control group design approach. And measuring the density of the cockroach is an observational research with cross sectional approach. Types of bait used are milk powder, blueberry jam and peanut butter. The object of this research is the number of cockroaches trapped in each bait that installed in 4 and 25 for cockroach density stalls Tegal food in Tembalang Village. The results of this research indicate that the bait with the highest trap found in the type of peanut butter, where as many as 32 of cockroaches trapped, 12 of cockroaches in milk powder bait and 14 cockroaches in blueberry jam. Based on statistical test results, there is a difference in the number of cockroaches trapped in the types of bait. The bait type of peanut butter more approached by cockroaches than any other types of bait. For cockroach density, there are 20 (80%) of 25 food stalls which have high cockroach density that is > 2 cockroaches, 5 (20%) food stalls which have low cockroach density and 4 food stalls there are no cockroach.

Fulltext View|Download
Keywords: Cockroach, types of bait, Cockroach Trap

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
ANALISIS UPAYA KEPATUHAN HUKUM DALAM MEMENUHI HAK DAN KEWAJIBAN PASIEN BPJS KESEHATAN DI RSUD UNGARAN FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERSEPSI TERHADAP KUALITAS LAYANAN PENDAFTARAN PASIEN RAWAT JALAN VIA SMS GATEWAY DI RSUD TUGUREJO SEMARANG PAPARAN ROKOK, STATUS GIZI, BEBAN KERJA DAN INFEKSI ORGAN REPRODUKSI PADA WANITA DENGAN MASALAH FERTILITAS RSI SULTAN AGUNG SEMARANG ANALISIS KEBUTUHAN PENDIDIKAN KESEHATAN REPRDUKSI DAN SEKSUALITAS PADA WANITA PUS MUDA DI KECAMATAN SUMOWONO TAHUN 2017 GAMBARAN FAKTOR-FAKTOR YANG TERKAIT DENGAN KEPADATAN KECOA DI TEMPAT PENJUALAN BAHAN PANGAN DAN MAKANAN PASAR TRADISIONAL KOTA SEMARANG PREVALENSI DAN GAMBARAN KARAKTERISTIK OBESITAS SENTRAL PADA ANAK SEKOLAH DASAR DI KECAMATAN BANYUMANIK KOTA SEMARANG 2018 HUBUNGAN ANTARA KEJADIAN ANEMIA DENGAN AKTIVITAS FISIK DAN RIWAYAT PENYAKIT INFEKSI PADA SISWI KELAS XI SMA NEGERI 11 SEMARANG HUBUNGAN ASUPAN ENERGI, PROTEIN, STATUS GIZI, DAN SUHU LINGKUNGAN DENGAN PRODUKTIVITAS KERJA (Studi Pada Para Pekerja CV. Industri Plastik Babatan Ungaran, Kabupaten Semarang Tahun 2018) FAKTOR RISIKO YANG BERHUBUNGAN DENGAN KELELAHAN MATA PADA PEKERJA HOME INDUSTRY BATIK TULIS LASEM FAKTOR RISIKO YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN PENINGKATAN NILAI AMBANG DENGAR PADA PEKERJA DI BAGIAN PRODUKSI BODY MINI BUS PT. X MAGELANG ANALISIS FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU PENGGUNAAN METODE KONTRASEPSI JANGKA PANJANG PADA AKSEPTOR KB AKTIF DALAM PROGRAM KAMPUNG KB (STUDI KASUS DI KAMPUNG KB KOTA SEMARANG) PEMBERIAN MP-ASI DINI SEBAGAI SALAH SATU FAKTOR KEGAGALAN ASI EKSKLUSIF PADA IBU PRIIMIPARA (Studi Kasus di Wilayah Kerja Puskesmas Pudakpayung) More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.