skip to main content

UJI PALATABILITAS UMPAN TERHADAP JENIS KECOA YANG DITEMUKAN PADA WARUNG MAKAN TEGAL DI KELURAHAN TEMBALANG

*Widya Widya  -  , Indonesia
Martini Martini  -  , Indonesia
Praba Ginandjar  -  , Indonesia
Published: 1 Oct 2018.

Citation Format:
Abstract

Business owners should be free of cockroach density as big as <2. The first step that should be known in developing this control method is knowing the most type of bait that cockroach preferred. This research was conducted with 2 stages, that are palatability test of bait and measuring the density of the cockroach. Bait palatability test is a quasi experiment with the design of post test only control group design approach. And measuring the density of the cockroach is an observational research with cross sectional approach. Types of bait used are milk powder, blueberry jam and peanut butter. The object of this research is the number of cockroaches trapped in each bait that installed in 4 and 25 for cockroach density stalls Tegal food in Tembalang Village. The results of this research indicate that the bait with the highest trap found in the type of peanut butter, where as many as 32 of cockroaches trapped, 12 of cockroaches in milk powder bait and 14 cockroaches in blueberry jam. Based on statistical test results, there is a difference in the number of cockroaches trapped in the types of bait. The bait type of peanut butter more approached by cockroaches than any other types of bait. For cockroach density, there are 20 (80%) of 25 food stalls which have high cockroach density that is > 2 cockroaches, 5 (20%) food stalls which have low cockroach density and 4 food stalls there are no cockroach.

Fulltext View|Download
Keywords: Cockroach, types of bait, Cockroach Trap

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
PEMANFAATAN PELAYANAN KB-MKJP OLEH PASANGAN USIA SUBUR KELOMPOK MASYARAKAT MISKIN DI KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG GAMBARAN PENANGANAN KELUHAN PELANGGAN DI UNIT CUSTOMER SERVICE RUMAH SAKIT UMUM DAERAH TUGUREJO SEMARANG Deskripsi Faktor-faktor Pernikahan Dini pada WUS di Kecamatan Bandungan, Kabupaten Semarang Tahun 2017 FAKTOR-FAKTOR YANG HUBUNGAN DENGAN GANGGUAN MENSTRUASI PADA COMMUTER (PENGLAJU) Studi Kasus di Kecamatan Karangawen Kabupaten Demak Tahun 2018 PREVALENSI DAN GAMBARAN KARAKTERISTIK OBESITAS SENTRAL PADA ANAK SEKOLAH DASAR DI KECAMATAN BANYUMANIK KOTA SEMARANG 2018 GAMBARAN PENGETAHUAN, SIKAP, DAN PERILAKU PEMAKAIAN KELAMBU BERINSEKTISIDA TAHAN LAMA (KBTL) (STUDI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KALIGESING KABUPATEN PURWOREJO) HUBUNGAN KETEHANAN PANGAN KELUARGA DAN TINGKAT KECUKUPAN ZAT GIZI DENGAN KEJADIAN STUNTING PADA ANAK USIA 24-59 BULAN DI DAERAH PESISIR (Studi di Wilayah Kerja Puskesmas Bandarharjo Kota Semarang) FAKTOR YANG MEMPENGARUHI STUNTING PADA BALITA USIA 24-59 BULAN DI PUSKESMAS CEPU KABUPATEN BLORA FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN CARPAL TUNNEL SYNDROME (CTS) PADA PEKERJA UNIT ASSEMBLING PT X KOTA SEMARANG TAHUN 2018 FAKTOR RISIKO YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN PENINGKATAN NILAI AMBANG DENGAR PADA PEKERJA DI BAGIAN PRODUKSI BODY MINI BUS PT. X MAGELANG PEMBERIAN MP-ASI DINI SEBAGAI SALAH SATU FAKTOR KEGAGALAN ASI EKSKLUSIF PADA IBU PRIIMIPARA (Studi Kasus di Wilayah Kerja Puskesmas Pudakpayung) FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPATUHAN PENDERITA DIABETES MELLITUS DALAM MENJALANI PENGOBATAN DI PUSKESMAS PUDAK PAYUNG KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.