skip to main content

UJI PALATABILITAS UMPAN TERHADAP JENIS KECOA YANG DITEMUKAN PADA WARUNG MAKAN TEGAL DI KELURAHAN TEMBALANG

*Widya Widya  -  , Indonesia
Martini Martini  -  , Indonesia
Praba Ginandjar  -  , Indonesia
Published: 1 Oct 2018.

Citation Format:
Abstract

Business owners should be free of cockroach density as big as <2. The first step that should be known in developing this control method is knowing the most type of bait that cockroach preferred. This research was conducted with 2 stages, that are palatability test of bait and measuring the density of the cockroach. Bait palatability test is a quasi experiment with the design of post test only control group design approach. And measuring the density of the cockroach is an observational research with cross sectional approach. Types of bait used are milk powder, blueberry jam and peanut butter. The object of this research is the number of cockroaches trapped in each bait that installed in 4 and 25 for cockroach density stalls Tegal food in Tembalang Village. The results of this research indicate that the bait with the highest trap found in the type of peanut butter, where as many as 32 of cockroaches trapped, 12 of cockroaches in milk powder bait and 14 cockroaches in blueberry jam. Based on statistical test results, there is a difference in the number of cockroaches trapped in the types of bait. The bait type of peanut butter more approached by cockroaches than any other types of bait. For cockroach density, there are 20 (80%) of 25 food stalls which have high cockroach density that is > 2 cockroaches, 5 (20%) food stalls which have low cockroach density and 4 food stalls there are no cockroach.

Fulltext View|Download
Keywords: Cockroach, types of bait, Cockroach Trap

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
ANALISIS PELAKSANAAN POSYANDU LANJUT USIA DI PUSKESMAS BANDARHARJO DAN KROBOKAN KOTA SEMARANG GAMBARAN PENANGANAN KELUHAN PELANGGAN DI UNIT CUSTOMER SERVICE RUMAH SAKIT UMUM DAERAH TUGUREJO SEMARANG HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR SUAMI DENGAN PENGGUNAAN ALAT KONTRASEPSI VASEKTOMI DI KECAMATAN GUNUNGPATI KOTA SEMARANG TAHUN 2015 PAPARAN ROKOK, STATUS GIZI, BEBAN KERJA DAN INFEKSI ORGAN REPRODUKSI PADA WANITA DENGAN MASALAH FERTILITAS RSI SULTAN AGUNG SEMARANG GAMBARAN PENGETAHUAN, SIKAP, DAN PERILAKU PEMAKAIAN KELAMBU BERINSEKTISIDA TAHAN LAMA (KBTL) (STUDI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KALIGESING KABUPATEN PURWOREJO) PREVALENSI DAN GAMBARAN KARAKTERISTIK OBESITAS SENTRAL PADA ANAK SEKOLAH DASAR DI KECAMATAN BANYUMANIK KOTA SEMARANG 2018 PENGGUNAAN TINGGI LUTUT DAN PANJANG DEPA SEBAGAI PREDIKTOR TINGGI BADAN DAN INDEKS MASSA TUBUH PADA LANSIA DI KELURAHAN SAMBIROTO KOTA SEMARANG HUBUNGAN ASUPAN MAKRONUTRIEN, INDEKS MASSA TUBUH (IMT) DAN AKTIVITAS FISIK DENGAN KESEGARAN JASMANI PADA LANSIA (Studi di Posyandu Lansia Bumi Asri RW IV Kelurahan Sambiroto, Kecamatan Tembalang, Semarang Tahun 2018) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU TIDAK AMAN PEKERJA BAGIAN LAMBUNG GALANGAN KAPAL PT X FAKTOR RISIKO YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN PENINGKATAN NILAI AMBANG DENGAR PADA PEKERJA DI BAGIAN PRODUKSI BODY MINI BUS PT. X MAGELANG HUBUNGAN KARAKTERISTIK IBU, PENGETAHUAN DAN SIKAP DENGAN PERILAKU PERAWATAN PAYUDARA PADA IBU MENYUSUI ASI EKSKLUSIF DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS PEGANDAN BEBERAPA FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRAKTIK IBU DALAM PEMBERIAN ASI EKSKLUSIF DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS PEGANDAN KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.