skip to main content

UJI PALATABILITAS UMPAN TERHADAP JENIS KECOA YANG DITEMUKAN PADA WARUNG MAKAN TEGAL DI KELURAHAN TEMBALANG

*Widya Widya  -  , Indonesia
Martini Martini  -  , Indonesia
Praba Ginandjar  -  , Indonesia
Published: 1 Oct 2018.

Citation Format:
Abstract

Business owners should be free of cockroach density as big as <2. The first step that should be known in developing this control method is knowing the most type of bait that cockroach preferred. This research was conducted with 2 stages, that are palatability test of bait and measuring the density of the cockroach. Bait palatability test is a quasi experiment with the design of post test only control group design approach. And measuring the density of the cockroach is an observational research with cross sectional approach. Types of bait used are milk powder, blueberry jam and peanut butter. The object of this research is the number of cockroaches trapped in each bait that installed in 4 and 25 for cockroach density stalls Tegal food in Tembalang Village. The results of this research indicate that the bait with the highest trap found in the type of peanut butter, where as many as 32 of cockroaches trapped, 12 of cockroaches in milk powder bait and 14 cockroaches in blueberry jam. Based on statistical test results, there is a difference in the number of cockroaches trapped in the types of bait. The bait type of peanut butter more approached by cockroaches than any other types of bait. For cockroach density, there are 20 (80%) of 25 food stalls which have high cockroach density that is > 2 cockroaches, 5 (20%) food stalls which have low cockroach density and 4 food stalls there are no cockroach.

Fulltext View|Download
Keywords: Cockroach, types of bait, Cockroach Trap

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
ANALISIS PELAKSANAAN PROGRAM IMUNISASI DASAR LENGKAP (IDL) PADA BAYI DI PUSKESMAS KOTA SEMARANG (Studi Kasus pada Puskesmas Kedungmundu dan Puskesmas Candilama) GAMBARAN PENANGANAN KELUHAN PELANGGAN DI UNIT CUSTOMER SERVICE RUMAH SAKIT UMUM DAERAH TUGUREJO SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG HUBUNGAN DENGAN GANGGUAN MENSTRUASI PADA COMMUTER (PENGLAJU) Studi Kasus di Kecamatan Karangawen Kabupaten Demak Tahun 2018 PENGARUH PERSEPSI KEMUDAHAN PENGGUNAAN DAN PERSEPSI KEMANFAATAN DENGAN NIAT UNTUK MENGGUNAKAN SISTEM INFORMASI MANAJEMEN SURVEILLANCE KESEHATAN IBU DAN ANAK HUBUNGAN FAKTOR HOST, FAKTOR LINGKUNGAN, DAN STATUS GIZI DENGAN KEJADIAN DEMAM BERDARAH DENGUE DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KAYEN KABUPATEN PATI GAMBARAN SKOR KARIES MENURUT STATUS KEHAMILAN DI PUSKESMAS BAYAT KABUPATEN KLATEN HUBUNGAN ASUPAN ZAT GIZI DAN PENGUKURAN ANTROPOMETRI DENGAN KEBUGARAN JASMANI MAHASISWI PEMINATAN GIZI 2018 FKM UNDIP PENGARUH EDUKASI GIZI TERHADAP PENGETAHUAN DAN PRAKTIK CALON IBU DALAM PENCEGAHAN KURANG ENERGI KRONIK IBU HAMIL (Studi pada Pengantin Baru Wanita di Wilayah Kerja Puskesmas Duren, Bandungan, Semarang) TELAAH SISTEM MANAJEMEN PENGAMANAN HOTEL DALAM PENANGANAN KEADAAN DARURAT KEBAKARAN DI HOTEL X SEMARANG (STUDI KASUS DI BAGIAN KITCHEN) HUBUNGAN ANTARA FAKTOR PREDISPOSISI DAN FAKTOR PENGUAT DENGAN PERILAKU TIDAK AMAN PADA TENAGA KESEHATAN DI PUSKESMAS X KOTA SEMARANG HUBUNGAN KARAKTERISTIK IBU, PENGETAHUAN DAN SIKAP DENGAN PERILAKU PERAWATAN PAYUDARA PADA IBU MENYUSUI ASI EKSKLUSIF DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS PEGANDAN FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI NIAT BERHENTI MEROKOK PADA SISWA PEROKOK SMP X DI KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.