skip to main content

UJI PALATABILITAS UMPAN TERHADAP JENIS KECOA YANG DITEMUKAN PADA WARUNG MAKAN TEGAL DI KELURAHAN TEMBALANG

*Widya Widya  -  , Indonesia
Martini Martini  -  , Indonesia
Praba Ginandjar  -  , Indonesia
Published: 1 Oct 2018.

Citation Format:
Abstract

Business owners should be free of cockroach density as big as <2. The first step that should be known in developing this control method is knowing the most type of bait that cockroach preferred. This research was conducted with 2 stages, that are palatability test of bait and measuring the density of the cockroach. Bait palatability test is a quasi experiment with the design of post test only control group design approach. And measuring the density of the cockroach is an observational research with cross sectional approach. Types of bait used are milk powder, blueberry jam and peanut butter. The object of this research is the number of cockroaches trapped in each bait that installed in 4 and 25 for cockroach density stalls Tegal food in Tembalang Village. The results of this research indicate that the bait with the highest trap found in the type of peanut butter, where as many as 32 of cockroaches trapped, 12 of cockroaches in milk powder bait and 14 cockroaches in blueberry jam. Based on statistical test results, there is a difference in the number of cockroaches trapped in the types of bait. The bait type of peanut butter more approached by cockroaches than any other types of bait. For cockroach density, there are 20 (80%) of 25 food stalls which have high cockroach density that is > 2 cockroaches, 5 (20%) food stalls which have low cockroach density and 4 food stalls there are no cockroach.

Fulltext View|Download
Keywords: Cockroach, types of bait, Cockroach Trap

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
HUBUNGAN VARIABEL ORGANISASI DAN PSIKOLOGIS DENGAN KINERJA PEGAWAI PUSKESMAS BENDAN KOTA PEKALONGAN DALAM ERA JAMINAN KESEHATAN NASIONAL ANALISIS FAKTOR PERSEPSI KERENTANAN IBU TERHADAP PEMANFAATAN KELAS IBU HAMIL DI PUSKESMAS GAYAMSARI KOTA SEMARANG HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR SUAMI DENGAN PENGGUNAAN ALAT KONTRASEPSI VASEKTOMI DI KECAMATAN GUNUNGPATI KOTA SEMARANG TAHUN 2015 HUBUNGAN PERNIKAHAN DINI, EKONOMI KELUARGA,MEDIA SOSIAL DENGAN KEJADIAN PERCERAIAN PADA WANITA PUS DI KECAMATAN BANDUNGAN KABUPATEN SEMARANG TAHUN 2017 GAMBARAN FAKTOR-FAKTOR YANG TERKAIT DENGAN KEPADATAN KECOA DI TEMPAT PENJUALAN BAHAN PANGAN DAN MAKANAN PASAR TRADISIONAL KOTA SEMARANG PREVALENSI DAN GAMBARAN KARAKTERISTIK OBESITAS SENTRAL PADA ANAK SEKOLAH DASAR DI KECAMATAN BANYUMANIK KOTA SEMARANG 2018 HUBUNGAN CITRA TUBUH, AKTIVITAS FISIK DAN PENGETAHUAN GIZI SEIMBANG DENGAN KEJADIAN OBESITAS PADA REMAJA PUTRI GIZI LEBIH DI SMA NEGERI 9 KOTA SEMARANG HUBUNGAN STATUS PEKERJAAN IBU DAN KECUKUPAN ENERGI DENGAN STATUS GIZI BALITA DI WILAYAH PERKEBUNAN TEH PAGILARAN BATANG TAHUN 2018 FAKTOR – FAKTORoYANG BERHUBUNGANoDENGAN STRES KERJA PADAoOPERATOR SPBU DI KECAMATAN TEMBALANG SEMARANG (Studi Kasus Pada Pekerja SPBU Bagian Operator di Kecamatan Tembalang Semarang) HUBUNGAN ANTARA MOTIVASI DAN MANAJEMEN STRES DENGAN STRES KERJA PADA GURU SMA SANTO YAKOBUS JAKARTA FAKTOR KARAKTERISTIK YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPUASAN PASIEN PADA LAYANAN PERSALINAN DI PUSKESMAS KABUPATEN GROBOGAN KISAH SUKSES TIM PEMANTAU JENTIK RUTIN RT DALAM MENINGKATKAN ABJ DI KELURAHAN KRAMAS More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.