skip to main content

UJI PALATABILITAS UMPAN TERHADAP JENIS KECOA YANG DITEMUKAN PADA WARUNG MAKAN TEGAL DI KELURAHAN TEMBALANG

*Widya Widya  -  , Indonesia
Martini Martini  -  , Indonesia
Praba Ginandjar  -  , Indonesia
Published: 1 Oct 2018.

Citation Format:
Abstract

Business owners should be free of cockroach density as big as <2. The first step that should be known in developing this control method is knowing the most type of bait that cockroach preferred. This research was conducted with 2 stages, that are palatability test of bait and measuring the density of the cockroach. Bait palatability test is a quasi experiment with the design of post test only control group design approach. And measuring the density of the cockroach is an observational research with cross sectional approach. Types of bait used are milk powder, blueberry jam and peanut butter. The object of this research is the number of cockroaches trapped in each bait that installed in 4 and 25 for cockroach density stalls Tegal food in Tembalang Village. The results of this research indicate that the bait with the highest trap found in the type of peanut butter, where as many as 32 of cockroaches trapped, 12 of cockroaches in milk powder bait and 14 cockroaches in blueberry jam. Based on statistical test results, there is a difference in the number of cockroaches trapped in the types of bait. The bait type of peanut butter more approached by cockroaches than any other types of bait. For cockroach density, there are 20 (80%) of 25 food stalls which have high cockroach density that is > 2 cockroaches, 5 (20%) food stalls which have low cockroach density and 4 food stalls there are no cockroach.

Fulltext View|Download
Keywords: Cockroach, types of bait, Cockroach Trap

Article Metrics:

Article Info
Section: Epidemiologi dan Penyakit Tropik
Recent articles
GAMBARAN PENANGANAN KELUHAN PELANGGAN DI UNIT CUSTOMER SERVICE RUMAH SAKIT UMUM DAERAH TUGUREJO SEMARANG ANALISIS FAKTOR PERSEPSI KERENTANAN IBU TERHADAP PEMANFAATAN KELAS IBU HAMIL DI PUSKESMAS GAYAMSARI KOTA SEMARANG HUBUNGAN BEBERAPA FAKTOR SUAMI DENGAN PENGGUNAAN ALAT KONTRASEPSI VASEKTOMI DI KECAMATAN GUNUNGPATI KOTA SEMARANG TAHUN 2015 ANALISIS KEBUTUHAN PENDIDIKAN KESEHATAN REPRDUKSI DAN SEKSUALITAS PADA WANITA PUS MUDA DI KECAMATAN SUMOWONO TAHUN 2017 HUBUNGAN ANTARA KEBIASAAN OLAHRAGA DENGAN KADAR GULA DARAH PENDERITA DIABETES MELLITUS TIPE 2 (Studi di Puskesmas Rowosari Kota Semarang Tahun 2018) GAMBARAN FAKTOR-FAKTOR YANG TERKAIT DENGAN KEPADATAN KECOA DI TEMPAT PENJUALAN BAHAN PANGAN DAN MAKANAN PASAR TRADISIONAL KOTA SEMARANG HUBUNGAN TINGKAT KECUKUPAN ENERGI, MAGNESIUM, KALSIUM DAN BESI, AKTIVITAS FISIK, PRESENTASE LEMAK TUBUH DENGAN SIKLUS MENSTRUASI REMAJA PUTRI SMA NEGERI 4 KOTA PEKALONGAN HUBUNGAN POLA PEMBERIAN MP-ASI DAN POLA ASUH GIZI DENGAN STATUS GIZI BAYI USIA 6-23 BULAN, STUDI KASUS DI KELURAHAN LANGENSARI, KECAMATAN UNGARAN BARAT, KABUPATEN SEMARANG HUBUNGAN PAPARAN BENZENE DENGAN FUNGSI PARU PADA AWAK MOBIL TANGKI BBM DI PT. X SEMARANG HUBUNGAN ANTARA FAKTOR PREDISPOSISI DAN FAKTOR PENGUAT DENGAN PERILAKU TIDAK AMAN PADA TENAGA KESEHATAN DI PUSKESMAS X KOTA SEMARANG ANALISIS FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU PENGGUNAAN METODE KONTRASEPSI JANGKA PANJANG PADA AKSEPTOR KB AKTIF DALAM PROGRAM KAMPUNG KB (STUDI KASUS DI KAMPUNG KB KOTA SEMARANG) FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI NIAT BERHENTI MEROKOK PADA SISWA PEROKOK SMP X DI KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.