skip to main content

HUBUNGAN KONSUMSI MAKANAN, STATUS GIZI, DAN AKTIFITAS FISIK DENGAN KEPADATAN TULANG (Studi pada Tenaga Kependidikan Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Diponegoro 2017)

Dina Rahayuning Pangestuti  -  , Indonesia
Siti Fatimah Pradigdo  -  , Indonesia
Published: 2 Jan 2018.

Citation Format:
Abstract

Physical activity are at great risk of decreasing bone density. Office workers are among the groups at risk of decreasing bone density due to the assumption of less varied food consumption and low levels of physical activity. The purpose of this study was to determine the relationship between food consumption, nutritional status, and physical activity with bone density of educational staff in Faculty of Public Health Diponegoro University. This research is a type of quantitative research using cross sectional study design. Population in this research counted 78 people and research sample counted 38 people. Sampling technique in this study using simple random sampling. The results showed that bone density with less category (92.1% of respondents), nutritional status with obesity category I (78.9% respondent), energy consumption level with more category (60,5% respondent), carbohydrate consumption level with more category (42,1% respondents), consumption level of protein with light deficit category (55,3% respondent), level of fat consumption with enough category (47,4% respondent), calcium consumption level with moderate deficit category (42,1% respondents), phosphorus consumption rate with severe deficit category (65.8% respondents), frequency of caffeine consumption with rare category (76.3% respondents), and the level of physical activity with light category (92.1% of respondents). Rank Spearman correlation test showed that there was correlation between nutritional status variable with bone density in male respondents (p value = 0.001) while the other four variables (calcium consumption level, phosphorus consumption level, frequency of caffeine consumption and physical activity) were not related to bone density with p value = 0.411, 0.345, 0.561, and 0.632. The result of correlation test on female respondents showed that there were no variables related to bone density with p value = 0,069, 0,570, 0,318, 0,628 and 0,826. This study recommends respondents to eat with variety types of foods and increase physical activity.

Fulltext View|Download
Keywords: Bone Density, Food Consumtion, Nutrition Status, Physical Activity

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
ANALISIS IMPLEMENTASI PELAYANAN VOLUNTARY COUNSELING AND TESTING (VCT) DI PUSKESMAS KOTA SALATIGA PERBANDINGAN KUALITAS INPUT DAN PROSES PELAYANAN ANTENATAL YANG BERKUALITAS OLEH BIDAN DI PUSKESMAS KOTA SEMARANG BERDASARKAN STATUS AKREDITASI Pengembangan Aplikasi Edukasi Kesehatan Reproduksi Remaja Berbasis Android Untuk Pembelajaran Biologi di SMA Pius Kabupaten Purworejo Tahun 2017 HUBUNGAN KARAKTERISTIK IBU BALITA DENGAN PEMANFAATAN DATA KARTU MENUJU SEHAT (KMS) DALAM BUKU KIA (STUDI KASUS PUSKESMAS KEDUNGMUNDU KOTA SEMARANG TAHUN 2016) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KADAR GULA DARAH PADA PENDERITA DIABETES MELITUS TIPE 2 DI RSUD K.R.M.T WONGSONEGORO SEMARANG HUBUNGAN KUALITAS MIKROBIOLOGI AIR BAKU DAN HIGIENE SANITASI DENGAN CEMARAN MIKROBA PADA AIR MINUM ISI ULANG DI KECAMATAN TEMBALANG FAKTOR RISIKO YANG MEMPENGARUHI KEJADIAN HIPERENSI PADA IBU HAMIL DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KEDUNGMUNDU, KOTA SEMARANG TAHUN 2017 Hubungan Konsumsi Jenis MP-ASI dan Faktor Lain dengan Status Gizi Bayi Usia 6-12 Bulan (Studi di Wilayah Kerja Puskesmas Pandanarum Kabupaten Banjarnegara) ANALISIS FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN SAFETY BEHAVIOR PADA PEKERJA BAGIAN LINE PRODUKSI DI PT COCA COLA BOTTLING INDONESIA ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KESADARAN PELAPORAN KECELAKAAN KERJA PADA PEKERJA KONSTRUKSI PROYEK PEMBANGUNAN GEDUNG PERBANDINGAN KEJADIAN ISPA PADA BALITA DI DAERAH PERBUKITAN DAN WILAYAH PESISIR KOTA SEMARANG DITINJAU DARI KOMPONEN IKLIMTAHUN 2012 – 2016 HUBUNGAN RIWAYAT PAJANAN PESTISIDA DENGAN KEJADIAN DIABETES MELITUS TIPE 2 PADA PETANI PENYEMPROT DI KECAMATAN NGABLAK KABUPATEN MAGELANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU MAKAN PADA ANAK GIZI LEBIH DI SEKOLAH MENENGAH PERTAMA WILAYAH KERJA PUSKESMAS PONCOL KOTA SEMARANG IDENTIFIKASI PERILAKU SEKS BEBAS AKIBAT KONSUMSI MINUMAN BERALKOHOL PADA PENGUNJUNG REMAJA KELAB MALAM “X” SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.