skip to main content

HUBUNGAN JENIS MAKANAN DAN INTAKE CAIRAN DENGAN KELELAHAN PADA PEKERJA BAGIAN SETRIKA PT SANDANG ASIA MAJU ABADI

*Maria Visca Arumbi  -  , Indonesia
Bina Kurniawan  -  , Indonesia
Baju Widjasena  -  , Indonesia
Published: 1 Aug 2017.

Citation Format:
Abstract

Fatigue is the body's mechanism to avoid further damage so that the body can recover itself after resting. Fatigue is adjusted centrally by the brain. Work fatigue increases errors in working process and may increase the number of accidents at work. The objective of this study is to describe the correlation between consumed types of diets and fluid intake with fatigue among Ironing Division workers of PT Sandang Asia Maju Abadi. This descriptive study conducted in cross-sectional method in form of observational study. The population studied consists of 37 workers from Ironing Division and sampled by total-sampling method. Instruments used in this study include recall questionnaires of foods and beverages consumed to determine the types of diets and fluid intake, Questemp 34 Heat Stress Monitor to measure the work climate, body weight scale, Microtoise to measure body height, Deary-Liewald Reaction Time to measure the level of work fatigue. The results showed that the respondent consists of 51.4% of young adults, 67.6% of females, and 56.8% of respondent with normal nutritional status, 56.8% of respondents consumes non-gravy-rich diets, and 64.9% of respondents have enough fluid intakes, under work climate ranging between 24 - 36oC. The result of chi-square test shows that there is a correlation between types of diets and fluid intake with fatigue. To reduce the risk of work fatigue, it is recommended for workers to prefer consuming gravy-rich diets and drink enough water to overcome the loss of body fluids.

Fulltext View|Download
Keywords: types of diets, fluid intake, work fatigue

Article Metrics:

Article Info
Section: Keselamatan dan Kesehatan Kerja
Recent articles
FAKTOR – FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPESERTAAN SEKTOR INFORMAL DALAM BPJS KESEHATAN MANDIRI DI KELURAHAN PONCOL, KECAMATAN PEKALONGAN TIMUR, KOTA PEKALONGAN ANALISIS PERAN STAKEHOLDER DALAM KEBIJAKAN SURAT TANDA REGISTRASI TENAGA KESEHATAN MASYARAKAT DI KOTA SEMARANG HUBUNGAN PENGETAHUAN KESEHATAN REPRODUKSI DAN PENDIDIKAN IBU DENGAN RISIKO WANITA PUS MUDA DI DESA CANDIGARON KECAMATAN SUMOWONO KABUPATEN SEMARANG TAHUN 2017 PEMBUATAN SISTEM INFORMASI PEMETAAN IBU HAMIL RISIKO TINGGI (STUDI KASUS DI PUSKESMAS BANYUBIRU) PERBEDAAN SKOR PLAK GIGI, pH SALIVA, DAN STATUS ORAL HYGIENE PADA PEMAKAI DAN BUKAN PEMAKAI ALAT ORTODONTI CEKAT GAMBARAN KARAKTERISTIK PASIEN KOMPLIKASI DIABETES DI RUMAH SAKIT KRISTEN NGESTI WALUYO PARAKAN ADAKAH PERBEDAAN STATUS GIZI ANTARA REMAJA SANTRIWATI YANG BERPUASA DAN TIDAK BERPUASA SENIN KAMIS ? (Studi di Pondok Pesantren Al Itqon Semarang) HUBUNGAN SOSIAL EKONOMI DAN ASUPAN ZAT GIZI DENGAN KEJADIAN KURANG ENERGI KRONIK (KEK) PADA IBU HAMIL DI WILAYAH PUSKESMAS SEI JANG KECAMATAN BUKIT BESTARI KOTA TANJUNG PINANG TAHUN 2016 HUBUNGAN PENGETAHUAN, SIKAP, KEPATUHAN TERHADAP PROSEDUR, KELELAHAN, DAN PENGGUNAAN APD DENGAN KEJADIAN MINOR INJURY PADA OPERATOR PRODUKSI PERUSAHAAN PERTAMBANGAN PASIR DI KLATEN Faktor – Faktor yang Berhubungan dengan Kecelakaan Lalu Lintas pada Karyawan Pengendara Sepeda Motor di Koperasi Simpan Pinjam (KSP) Sumber Rejeki Blora ANALISIS RISIKO KESEHATAN LINGKUNGAN PAJANAN GAS KARBON MONOKSIDA (CO) PADA PETUGAS PENGUMPUL TOL DI SEMARANG HUBUNGAN PAPARAN PESTISIDA DENGAN KEJADIAN MENOPAUSE DINI PADA PEREMPUAN PETANI DI DESA GIRIREJO KECAMATAN NGABLAK KABUPATEN MAGELANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEPATUHAN KUNJUNGAN ULANG IBU BALITA LAKI – LAKI PNEUMONIA DI KELURAHAN TANDANG SEMARANG GAMBARAN FAKTOR KEBERHASILAN KELURAHAN KRAMAS KOTA SEMARANG DALAM PROGRAM KAWASAN BEBAS JENTIK More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.