skip to main content

HUBUNGAN JENIS MAKANAN DAN INTAKE CAIRAN DENGAN KELELAHAN PADA PEKERJA BAGIAN SETRIKA PT SANDANG ASIA MAJU ABADI

*Maria Visca Arumbi  -  , Indonesia
Bina Kurniawan  -  , Indonesia
Baju Widjasena  -  , Indonesia
Published: 1 Aug 2017.

Citation Format:
Abstract

Fatigue is the body's mechanism to avoid further damage so that the body can recover itself after resting. Fatigue is adjusted centrally by the brain. Work fatigue increases errors in working process and may increase the number of accidents at work. The objective of this study is to describe the correlation between consumed types of diets and fluid intake with fatigue among Ironing Division workers of PT Sandang Asia Maju Abadi. This descriptive study conducted in cross-sectional method in form of observational study. The population studied consists of 37 workers from Ironing Division and sampled by total-sampling method. Instruments used in this study include recall questionnaires of foods and beverages consumed to determine the types of diets and fluid intake, Questemp 34 Heat Stress Monitor to measure the work climate, body weight scale, Microtoise to measure body height, Deary-Liewald Reaction Time to measure the level of work fatigue. The results showed that the respondent consists of 51.4% of young adults, 67.6% of females, and 56.8% of respondent with normal nutritional status, 56.8% of respondents consumes non-gravy-rich diets, and 64.9% of respondents have enough fluid intakes, under work climate ranging between 24 - 36oC. The result of chi-square test shows that there is a correlation between types of diets and fluid intake with fatigue. To reduce the risk of work fatigue, it is recommended for workers to prefer consuming gravy-rich diets and drink enough water to overcome the loss of body fluids.

Fulltext View|Download
Keywords: types of diets, fluid intake, work fatigue

Article Metrics:

Article Info
Section: Keselamatan dan Kesehatan Kerja
Recent articles
ANALISIS IMPLEMENTASI PROGRAM RUJUK BALIK PESERTA JAMINAN KESEHATAN NASIONAL DI RUMAH SAKIT UMUM DAERAH TIDAR KOTA MAGELANG ANALISIS PELAKSANAAN RUJUKAN RAWAT JALAN TINGKAT PERTAMA PADA PESERTA BADAN PENYELENGGARA JAMINAN SOSIAL KESEHATAN (Studi Kasus di Puskesmas Neglasari Kota Tangerang) PEMBUATAN SISTEM INFORMASI PEMETAAN IBU HAMIL RISIKO TINGGI (STUDI KASUS DI PUSKESMAS BANYUBIRU) HUBUNGAN PENGETAHUAN KESEHATAN REPRODUKSI DAN PENDIDIKAN IBU DENGAN RISIKO WANITA PUS MUDA DI DESA CANDIGARON KECAMATAN SUMOWONO KABUPATEN SEMARANG TAHUN 2017 GAMBARAN KARAKTERISTIK PASIEN KOMPLIKASI DIABETES DI RUMAH SAKIT KRISTEN NGESTI WALUYO PARAKAN FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEBUGARAN JASMANI PADA REMAJA SISWA KELAS XI SMK NEGERI 11 SEMARANG PERBEDAAN KECUKUPAN BESI, ENHANCER FACTORS(PROTEIN, VITAMIN C) DAN KADAR HEMOGLOBIN PADA REMAJA SEBELUM DAN SETELAH SUPLEMENTASI BESI SELAMA 1 BULAN (Studi padaSiswi Kelas XI SMA MTA Kota Surakarta Tahun 2017) HUBUNGAN SOSIAL EKONOMI DAN ASUPAN ZAT GIZI DENGAN KEJADIAN KURANG ENERGI KRONIK (KEK) PADA IBU HAMIL DI WILAYAH PUSKESMAS SEI JANG KECAMATAN BUKIT BESTARI KOTA TANJUNG PINANG TAHUN 2016 ANALISIS PENYEBAB KELUHAN NECK PAIN PADA PEKERJA DI PABRIK SEPATU DAN SANDAL KULIT KURNIA DI KOTA SEMARANG HUBUNGAN ANTARA PENGETAHUAN, PRAKTIK PENERAPAN SOP, PRAKTIK PENGGUNAAN APD DAN KOMITMEN PEKERJA DENGAN RISIKO KECELAKAAN KERJA DI PT X TANGERANG EVALUASI PENGELOLAAN LIMBAH BAHAN BERBAHAYA DAN BERACUN (B3) DI RUMAH SAKIT ROEMANI MUHAMMADIYAH SEMARANG Hubungan Paparan Pestisida Organofosfat dengan Laju Endap Darah (LED) pada Petani di Desa Sumberejo Kecamatan Ngablak Kabupaten Magelang (Association Between Exposure Organophosphate Pesticides with Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) Among Farmers In De FAKTOR – FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK MEROKOK PADA MAHASISWI S1 UNIVERSITAS DIPONEGORO SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK IBU DALAM PERSONAL HYGIENE ANAK RETARDASI MENTAL DI SEKOLAH DASAR LUAR BIASA (SDLB) NEGERI SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.