skip to main content

EFEKTIVITAS LARUTAN KAPUR DALAM MENURUNKAN KADAR FOSFAT PADA LIMBAH CAIR RSUD KOTA SEMARANG

*Wiwin Tipuk Dwi Astuti  -  , Indonesia
Tri Joko  -  , Indonesia
Published: 5 Aug 2016.

Citation Format:
Abstract
Hospital effluent phosphate levels Semarang exceed the quality standards set out in the Perda Jateng No. 5 Tahun 2012. High levels of phosphates can cause eutrophication and environmental degradation. Advanced treatment processes to reduce phosphate that coagulation and flocculation processes using a hydrated lime. This study aims to determine the effectiveness of a hydrated lime in reducing phosphate levels in waste water RSUD Kota Semarang. This type of research is quasi-experimental design with pretest and post-test. The population in this research that effluent waste water RSUD Kota Semarang and the sample consisted of 56 liters of effluent waste water. Data analysis using Kruskal-Wallis test. The results of the preliminary stage which is the optimum dose  as big as 4% hydrated lime provides phosphate levels decrease by 45,65%. Variations dose of hydrated lime at an advanced stage treatment is equal to 0; 1; 2; 3; 4; dan 5 ml produce phosphate content with value 5,87 mg/l; 5,95 mg/l; 5,24 mg/l; 2,43 mg/l; 1,96 mg/l; and 1,12 mg/l. Effective dose 160 mg/l can reduce phosphate content to 1,96 mg/l to meet quality standards, a minimum doses of the hydrated lime is 3,9 ml/l and a maximum dose is 4,2 mg/l. Statistical analysis shows that there are differences of various dose meaningful addition of lime solution to decreased levels of phosphate waste water RSUD Kota Semarang. The results of this study show that the addition of lime solution can reduce levels of phosphate waste water RSUD Kota Semarang.
Fulltext View|Download
Keywords: Waste water, Phosphate Levels, Effectiveness, Hydrated Lime, RSUD Kota Semarang

Article Metrics:

Article Info
Section: Kesehatan Lingkungan
Recent articles
PENGEMBANGAN SISTEM INFORMASI DOKTER KELUARGA (STUDI KASUS PADA SALAH SATU KLINIK DI KELURAHAN BULUSAN) HUBUNGAN PERSEPSI DAN KIE DENGAN KESEDIAAN MOP DI KECAMATAN PADURESO KABUPATEN KEBUMEN TRIWULAN I TAHUN 2016 FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK MENGKONSUMSI SOPI (MINUMAN ALKOHOLTRADISIONAL) PADA REMAJA DI DESA TAWIRI KECAMATAN TELUK AMBON KOTA AMBON PENGARUH TINGKAT KONSENTRASI EFFECTIVE MIKROORGANISM 4 (EM 4) TERHADAP KEPADATAN LALAT PETERNAK SAPI (STUDI DI TEMPAT DESA SIDOMUKTI KECAMATAN BANDUNGAN KABUPATEN SEMARANG) GAMBARAN PENGETAHUAN SIKAP DAN PRAKTIK IBU DALAM MENYEDIAKAN KONSUMSI SAYUR PADA ANAK USIA SEKOLAH DASAR DI SEMARANG TAHUN 2016 FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN TERJADINYA SISA MAKANAN NARAPIDANA (Studi di Lembaga Pemasyarakatan Klas I Semarang) ANALISIS POSTUR KERJA PADA MEKANIK BENGKEL SEPEDA MOTOR HIDROLIK “X” DAN NON-HIDROLIK “Y” KOTA SEMARANG FAKTOR - FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KAPASITAS FUNGSI PARU PADA PEKERJA PENGELASAN DI PT. X KOTA SEMARANG TAHUN 2016 ANALISIS RISIKO KESEHATAN PAJANAN TIMBAL (Pb) PADA PEKERJA KAROSERI BUS ‘X’ di KOTA SEMARANG HUBUNGAN KONDISI LINGKUNGAN DALAM RUMAH DENGAN KEJADIAN PNEUMONIA PADA BALITA DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS PATI I KABUPATEN PATI FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU MEROKOK PADA ATLET BASKET PUTRA UNIVERSITAS X DI KOTA SEMARANG ANALISIS IMPLEMENTASI PERATURAN DAERAH KOTA SEMARANG NOMOR 3 TAHUN 2013 TENTANG KAWASAN TANPA ROKOK DI PUSKESMAS INDUK KOTA SEMARANG More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.