skip to main content

HUBUNGAN ASUPAN ENERGI, PROTEIN, STATUS GIZI, DAN SUHU LINGKUNGAN DENGAN PRODUKTIVITAS KERJA (Studi Pada Para Pekerja CV. Industri Plastik Babatan Ungaran, Kabupaten Semarang Tahun 2018)

*Safina Andita Dewi  -  , Indonesia
Dina Rahayuning Pangestuti  -  , Indonesia
Ronny Aruben  -  , Indonesia
Published: 1 Oct 2018.

Citation Format:
Abstract
Work nutrition is a nutrition applied to employees to meet their needs in accordance with the type and workplace with the aim of improving efficiency and productivity as high as possible. Work productivity is the comparison between the results achieved with the role of labor unity time. The purpose of this study was to determine the relationship between energy, protein, liquid, nutrition status and enviromental temperature with work productivity. The type of this research was quantitative with cross sectional design. The population of the research was all worker on CV. Plastic Industries, Babatan Ungaran, Semarang District. Sampling technique was total sampling of 46 workers on CV. Plastic Industries, Babatan Ungaran, Semarang District in 2018. Anthropometric measurements were conducted in body weight, height and body fat, characteristic questionnaire filling, Semi Quantitative Food Frequency Questionnaires (FFQ), measured the temperature and humidity of the room. The data analysis used rank spearman test. After doing the research, the result showed that there was a relation between energy (p=0,00), protein (p=0,03), Body Mass Index (p=0,00) and body fat (p=0,00) with work productivity on CV. Plastic Industries, Babatan Ungaran, Semarang District in 2018. There was no relation of liquid (p=0,26) and enviromental temperature (p=0,27) ) with work productivity on CV. Plastic Industries, Babatan Ungaran, Semarang District in 2018. It was suggested for employees is apply a healthy lifestyle by eating a balanced diet and do routine physical activity and the need for increased fluid intake.
Fulltext View|Download
Keywords: Work Productivity, Nutrition Workers

Article Metrics:

Article Info
Section: Gizi Kesehatan Masyarakat
Recent articles
ANALISIS FAKTOR PERSEPSI KERENTANAN IBU TERHADAP PEMANFAATAN KELAS IBU HAMIL DI PUSKESMAS GAYAMSARI KOTA SEMARANG ANALISIS INPUT DAN LINGKUNGAN IBU MENYUSUI TERHADAP PROGRAM PEMBERIAN ASI EKSKLUSIF (Studi Kasus Puskesmas Pandanaran Kota Semarang) HUBUNGAN PERNIKAHAN DINI, EKONOMI KELUARGA,MEDIA SOSIAL DENGAN KEJADIAN PERCERAIAN PADA WANITA PUS DI KECAMATAN BANDUNGAN KABUPATEN SEMARANG TAHUN 2017 FAKTOR-FAKTOR YANG HUBUNGAN DENGAN GANGGUAN MENSTRUASI PADA COMMUTER (PENGLAJU) Studi Kasus di Kecamatan Karangawen Kabupaten Demak Tahun 2018 GAMBARAN PENGETAHUAN, SIKAP, DAN PERILAKU PEMAKAIAN KELAMBU BERINSEKTISIDA TAHAN LAMA (KBTL) (STUDI DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KALIGESING KABUPATEN PURWOREJO) HUBUNGAN ANTARA KEBIASAAN OLAHRAGA DENGAN KADAR GULA DARAH PENDERITA DIABETES MELLITUS TIPE 2 (Studi di Puskesmas Rowosari Kota Semarang Tahun 2018) HUBUNGAN ASUPAN MAKANAN (LEMAK, NATRIUM, MAGNESIUM) DAN GAYA HIDUP DENGAN TEKANAN DARAH PADA LANSIA DAERAH PESISIR (Studi di Wilayah Kerja Puskesmas Tegal Barat Kota Tegal) PENGARUH EDUKASI GIZI TERHADAP PENGETAHUAN DAN PRAKTIK CALON IBU DALAM PENCEGAHAN KURANG ENERGI KRONIK IBU HAMIL (Studi pada Pengantin Baru Wanita di Wilayah Kerja Puskesmas Duren, Bandungan, Semarang) FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN STRES KERJA PADA PENGEMUDI BUS RAPID TRANSIT (BRT) KORIDOR II KOTA SEMARANG FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KESIAPSIAGAAN PETUGAS DALAM MENGHADAPI BAHAYA KEBAKARAN (Studi pada Instalasi Pemeliharaan Sarana Rumah Sakit di Rumah Sakit Umum Daerah Kota Salatiga) EKPLORASI PERAN FORUM KESEHATAN DESA (FKD) DALAM PEROLEHAN STRATA DESA SIAGA DI KABUPATEN BLORA FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PERILAKU KEPALA KELUARGA DALAM PENERAPAN DEKLARASI KAWASAN DILARANG MEROKOK (KDM) (Studi di Wilayah Pedukuhan Gluntung Kidul Desa Caturharjo Kecamatan Pandak Kabupaten Bantul) More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.