skip to main content

PENGARUH VARIASI KONSENTRASI AIR JERUK NIPIS (Citrus aurantifolia) DALAM MENURUNKAN KADAR KADMIUM (Cd) PADA DAGING KERANG DARAH (Anadara granosa)

*Silvia Nurvita  -  , Indonesia
Nurjazuli Nurjazuli  -  , Indonesia
Received: 25 Jul 2016; Published: 13 Dec 2017.

Citation Format:
Abstract
Blood clams many consumed by Semarang’s community. Blood clams can accumulate metals in the body because its accumulated and filter feeder. Blood clams in Gayamsari’s Semarang market containing cadmium of 0.695 ppm, the level exceeds the threshold of the ILO / WHO is 0.1 ppm. This research to reduce cadmium in blood cockle using lime water. The aim of research was to determine the effect of variation lime water (Citrus aurantifolia) concentrations in reducing the levels of cadmium (Cd) in blood cockle meat (Anadara granosa). This type of research was quasi exsperiment using non randomized pretest posttest control group design. Sample population were blood clams from Gayamsari’s Semarang market. The research sample as many as 30, with 5 repetitions, 5  treatment with lime water variation of 30%, 40%, 50%, 60%, 70%. Data analysis used normality test of Shapiro – Wilk, Kruskal – Wallis and Mann – Whitney  The results showed decreased levels of cadmium from 0.695 ppm to 0.278 ppm (59.80%). Kruskal-Wallis test results demonstrate the value of p = 0.000 (p <0.05) means that there is a significant difference between the variations in the concentration of lime water with the levels of cadmium in blood clams meat. Based on the Mann – Whitney, concentrations of lime water is most effective to reduce levels of cadmium (Cd) in the blood cockle meat is 70%. Variations of lime water concentration of proved influential in reducing levels of cadmium in blood cockle meat (Anadara granosa).
Fulltext View|Download
Keywords: Blood Cockle, Cadmium, Lime Water Concentration

Article Metrics:

Article Info
Section: Kesehatan Lingkungan
Recent articles
PENGARUH KOMUNIKASI, KEPERCAYAAN DAN KOMITMEN BIDAN PRAKTIK MANDIRI TERHADAP KEPUTUSAN KERJASAMA DENGAN BPJS KESEHATAN IMPLEMENTASI FUNGSI POKOK PELAYANAN PRIMER PUSKESMAS SEBAGAI GATEKEEPER DALAM PROGRAM JKN (STUDI DI PUSKESMAS JUWANA KABUPATEN PATI) PENGARUH MOTIVASI DAN PERSEPSI PELAYANAN TERHADAP KETERATURAN ANTENATAL CARE PADA IBU HAMIL DI PUSKESMAS NGEMPLAK SIMONGAN KOTA SEMARANG PADA TRI WULAN I TAHUN 2015 HUBUNGAN PENGETAHUAN DAN SIKAP WANITA PUS DENGAN KEJADIAN PERNIKAHAN DINI DI DESA LANJAN KECAMATAN SUMOWONO KABUPATEN SEMARANG TAHUN 2013 BEBERAPA FAKTOR RISIKO KEJADIAN HIPERTIROID PADA WANITA USIA SUBUR DI KABUPATEN MAGELANG “Studi Kasus di Klinik Litbang BP2GAKI Magelang” PENGARUH VARIASI WARNA KUNING PADA FLY GRILL TERHADAP KEPADATAN LALAT (STUDI DI TEMPAT PELELANGAN IKAN TAMBAK LOROK KOTA SEMARANG) Effect Of Variation The Color Yellow On Fly Grill To Density Of Flies (Study At Fish Ouction Place Tambak Lorok Semarang Cit HUBUNGAN PENGETAHUAN DAN SIKAP IBU NIFAS DENGAN PRAKTIK PERAWATAN MASA NIFAS DI KECAMATAN GUNUNGPATI KOTA SEMARANG BULAN JANUARI-MARET 2015 Hubungan Asupan Energi, Asupan Protein, dan Kadar Hemoglobin dengan Produktivitas Kerja Wanita Petani Kelurahan Tegalroso, Kabupaten Temanggung Tahun 2015 Analisis Upaya Pencegahan dan Pengendalian Kecelakaan Kerja Pada Sebuah Pabrik Semen di Tuban HUBUNGAN ANTARA TINGGI DAN TIPE HAK SEPATU DENGAN KELUHAN NYERI PUNGGUNG BAWAH PADA PRAMUNIAGA DI DEPARTMENT STORE X, SEMARANG KEMAMPUAN TAWAS DAN SERBUK BIJI ASAM JAWA (Tamarindusindica) UNTUK MENURUNKAN KADAR COD (Chemical Oxygen Demand) PADA LIMBAH CAIR LAUNDRY HUBUNGAN HIGIENE SANITASI DENGAN KUALITAS BAKTERIOLOGIS PADA ALAT MAKAN PEDAGANG DI WILAYAH SEKITAR KAMPUS UNDIP TEMBALANG Analisis Pelaksanaan Promosi Kesehatan Bagi Karyawan Berisiko Tinggi Penyakit Degeneratif Oleh Health Care Center PT Holcim Indonesia Tbk Cilacap Plant Analisis Faktor – Faktor yang Mempengaruhi Remaja Putri terhadap Perilaku Kekerasan dalam Pacaran di SMA “X” Kota Semarang More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.