skip to main content

PENGARUH VARIASI KONSENTRASI AIR JERUK NIPIS (Citrus aurantifolia) DALAM MENURUNKAN KADAR KADMIUM (Cd) PADA DAGING KERANG DARAH (Anadara granosa)

*Silvia Nurvita  -  , Indonesia
Nurjazuli Nurjazuli  -  , Indonesia
Received: 25 Jul 2016; Published: 13 Dec 2017.

Citation Format:
Abstract
Blood clams many consumed by Semarang’s community. Blood clams can accumulate metals in the body because its accumulated and filter feeder. Blood clams in Gayamsari’s Semarang market containing cadmium of 0.695 ppm, the level exceeds the threshold of the ILO / WHO is 0.1 ppm. This research to reduce cadmium in blood cockle using lime water. The aim of research was to determine the effect of variation lime water (Citrus aurantifolia) concentrations in reducing the levels of cadmium (Cd) in blood cockle meat (Anadara granosa). This type of research was quasi exsperiment using non randomized pretest posttest control group design. Sample population were blood clams from Gayamsari’s Semarang market. The research sample as many as 30, with 5 repetitions, 5  treatment with lime water variation of 30%, 40%, 50%, 60%, 70%. Data analysis used normality test of Shapiro – Wilk, Kruskal – Wallis and Mann – Whitney  The results showed decreased levels of cadmium from 0.695 ppm to 0.278 ppm (59.80%). Kruskal-Wallis test results demonstrate the value of p = 0.000 (p <0.05) means that there is a significant difference between the variations in the concentration of lime water with the levels of cadmium in blood clams meat. Based on the Mann – Whitney, concentrations of lime water is most effective to reduce levels of cadmium (Cd) in the blood cockle meat is 70%. Variations of lime water concentration of proved influential in reducing levels of cadmium in blood cockle meat (Anadara granosa).
Fulltext View|Download
Keywords: Blood Cockle, Cadmium, Lime Water Concentration

Article Metrics:

Article Info
Section: Kesehatan Lingkungan
Recent articles
GAMBARAN POTENSI MASYARAKAT PENGGUNA PELAYANAN KESEHATAN TRADISIONAL DI WILAYAH KELURAHAN ROWOSARI KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG ANALISIS BEBAN KERJA BIDAN DESA DI PUSKESMAS DUREN KABUPATEN SEMARANG HUBUNGAN PENGETAHUAN DAN SIKAP WANITA PUS DENGAN KEJADIAN PERNIKAHAN DINI DI DESA LANJAN KECAMATAN SUMOWONO KABUPATEN SEMARANG TAHUN 2013 HUBUNGAN AKTIVITAS FISIK DENGAN GANGGUAN MENSTRUASI WANITA PASANGAN USIA SUBUR DI DESA TEMANGGUNG KECAMATAN KALIANGKRIK KABUPATEN MAGELANG TAHUN 2015 SURVEI KEBERADAAN FORMALIN PADA PRODUK PERIKANAN LAUT SEGAR YANG DIJUAL DI PASAR TRADISIONAL KOTA SEMARANG Survey of Formaldehyde Existence In Fresh Sea Fisheries Product Sold At Traditional Market Of Semarang City HUBUNGAN SOSIODEMOGRAFI DAN LINGKUNGAN FISIK DENGAN KEJADIAN DEMAM BERDARAH DEGUE (DBD) PADA MASYARAKAT PESISIR PANTAI KOTA TARAKAN (Studi Kasus Pada Daerah Buffer Kantor Kesehatan Pelabuhan Kelas II Tarakan) The Correlation of Sociodemographic and Ph HUBUNGAN PENGETAHUAN DAN SIKAP IBU NIFAS DENGAN PRAKTIK PERAWATAN MASA NIFAS DI KECAMATAN GUNUNGPATI KOTA SEMARANG BULAN JANUARI-MARET 2015 FAKTOR DETERMINAN AYAH YANG BERHUBUNGAN DENGAN PRAKTIK ASI EKSKLUSIF DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS GAYAMSARI KOTA SEMARANG ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEBIASAAN MENGEMUDI TIDAK AMAN PADA SOPIR ANGKOT DAERAH TEMBALANG KOTA SEMARANG ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KECELAKAAN KERJA PADA PEKERJA MAINTENANCE ELEKTRIKAL DALAM MENERAPKAN WORK PERMIT DI PT. X SEMARANG HUBUNGAN ANTARA MASA KERJA DENGAN KADAR TIMBAL (Pb) DALAM DARAH PADA PEKERJA INDUSTRI PENGECORAN LOGAM CV. BONJOR JAYA DI DESA BATUR, CEPER, KLATEN HUBUNGAN MASA KERJA TERHADAP GANGGUAN FUNGSI PARU PADA PETUGAS PENYAPU JALAN DI PROTOKOL 3, 4 DAN 6 KOTA SEMARANG Analisis Faktor – Faktor yang Mempengaruhi Remaja Putri terhadap Perilaku Kekerasan dalam Pacaran di SMA “X” Kota Semarang Analisis Faktor-Faktor Penyebab Perilaku Merokok Remaja di SMK “X” Surakarta More recent articles

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.